ZEISS grupa

Zaštita podataka

Informacije kako ZEISS-ove mrežne usluge (web stranice, aplikacije, društvene mreže) prikupljaju i obrađuju vaše osobne podatke

Sljedeći informativni list, "Pregled zaštite podataka", pruža kratak pregled toga kako ZEISS-ove mrežne usluge (web-mjesta, aplikacije, društvene mreže) prikupljaju i obrađuju vaše osobne podatke. Puni detalji tog postupka dostupni su u cjelovitoj verziji naše Obavijesti o zaštiti podataka.

Pregled zaštite podataka

Koje podatke prikupljamo?

I. Kada otvorite i/ili koristite naše mrežne usluge, prikupljene informacije uključuju:

 • vrstu preglednika koji koristite
 • stranice koje ste posjetili na našem web-mjestu
 • operativni sustav
 • vašu IP adresu ili skraćenu IP adresu
 • ponašanje korisnika (npr. pokreti miša, ponašanje prilikom klika, trajanje sesije itd.)

Podaci se uglavnom prikupljaju i koriste u anonimnom ili pseudonimiziranom obliku.

II. Ako ste se već registrirali na našoj web stranici, dobrovoljno ste pružili sve informacije o sebi, što uključuje:

 • Ime, prezime i naslov
 • Podaci za plaćanje
 • Informacije za kontakt (npr email, telefon)
 • Adresa i podaci za narudžbu
 • Tvrtka, grupni zadatak
 • Proizvodi i oprema koju koristite
 • Osobni interesi i preferencije

Kako se prikupljaju podaci putem ZEISSovih mrežnih usluga?

ZEISS-ove mrežne usluge koriste različite vrste kolačića ili tehnologije praćenja s različitim funkcijama. One ispunjavaju samo tehničke funkcije, a istodobno pridonose optimizaciji web-mjesta, interakcijama s društvenim mrežama, kao i oglasima povezanima s korištenjem na našoj strani i na strani partnera. Kao rezultat, također pružamo informacije našim partnerima u svrhu analize, marketinga i društvenih medija. U svakom trenutku imate pravo prigovoriti na korištenje navedenih tehnologija. Kliknite na „Postavke" da biste odabrali osobne postavke kolačića:

Podatke prikupljaju ZEISS-ove mrežne usluge putem automatiziranih procesa ili unosa korisnika, npr. putem:

 • piksela za praćenje kolačića
 • izravnih unosa korisnika
 • praćenja različitih uređaja, praćenja miša i sličnih metoda

Kolačići čine mrežne stranice jednostavnijima za korištenje, učinkovitijima i sigurnijima. Kolačić je tekstualna datoteka privremeno spremljena u korisnikov preglednik, koja sadržava informacije o aktivnosti korisnika. Mogu se koristiti za određivanje i spremanje osobnih postavki posjetitelja i postavki web-mjesta.

Napomena: dodatne informacije o kolačićima i drugim internetskim tehnologijama dostupne su u našoj Obavijesti o zaštiti podataka.

Zašto ZEISS mrežne usluge obrađuju i koriste moje osobne podatke? Kada ZEISS koristi i obrađuje moje osobne podatke?

Treba napomenuti da ZEISS prikuplja osobne podatke samo od slučaja do slučaja i za određene svrhe. Sljedeći popis razloga stoga nije konačan.

 1. Za pružanje naših proizvoda i usluga
 2. Radi usklađivanja sa zakonskim obvezama
 3. Za kreditne provjere pri obradi uplata koje koriste nesigurne načine plaćanja
 4. Kako bi se spriječila prijevara kod kupnje
 5. Za promotivne svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontakta i u formularima za kontakt
 11. Tijekom korištenja zaštićenih područja, kao što je ZEISS ID, te za provjeru autentičnosti
 12. U mrežnim trgovinama
 13. Tijekom zahtjeva
 14. Tijekom korištenja ZEISS-ovih digitalnih usluga, npr. platformi, pretplate na biltene ili otkazivanja biltena i tijekom korištenja aplikacija

Znamo da vam je važno da se vaši osobni podaci obrađuju s pažnjom. Budući da je zaštita podataka pitanje od visokog prioriteta za ZEISS, brinemo o tome da se vaši podaci prikupljaju, obrađuju i koriste strogo u skladu sa zakonom. Prethodno navedeni slučajevi oni su u kojima trebamo vaše osobne podatke.

Ti podaci pomažu nam stalno poboljšavati svoja web-mjesta i pružiti vam individualizirani korisnički doživljaj. Pojedinačne stavke osobnih podataka koriste se za obradu vaših narudžbi, isporuku kupljene robe i proizvoda, potvrdu vaše kreditne sposobnosti, obradu plaćanja, sprječavanje prijevara i informiranje o vašim narudžbama i našim proizvodima, uslugama i posebnim ponudama.

Kako bismo bili sigurni da možemo brzo stupiti s vama u kontakt, potrebno je da nam pošaljete svoju adresu e-pošte. Vaša će se adresa koristiti u svrhe oglašavanja samo ako ste za to dali izričito dopuštenje.

Pravna osnova za obradu osobnih podataka

Vaše podatke obrađujemo samo u skladu s primjenjivim zakonima. Konkretno, vaše ćemo podatke obrađivati u skladu s člankom 6. i člankom 9. Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP), kao i u skladu s uvjetima za davanje privole u članku 7. OUZP-a. Vaše ćemo podatke, između ostalog, obrađivati na sljedećim pravnim osnovama. Napominjemo da ovo nije potpun ili iscrpan popis pravnih osnova. Ovo su samo primjeri koji imaju za cilj učiniti pravnu osnovu transparentnijom.

 • Privola (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (a) OUZP-a i članak 7. OUZP-a ili članak 9. stavak 2. točka (a) i članak 7. OUZP-a): obrađivat ćemo određene podatke samo na temelju vaše izričite i dobrovoljne privole, koju nam date unaprijed. Imate pravo povući svoju privolu u bilo kojem trenutku s učinkom u budućnosti.
 • Izvršavanje ugovora / predugovornih mjera (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (b) OUZP-a): trebamo pristup određenim podacima za pokretanje ili izvršavanje vašeg ugovora s tvrtkom ZEISS i partnerima tvrtke.
 • Usklađenost sa zakonskim obvezama (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (c) OUZP-a): ZEISS podliježe nizu zakonskih odredbi. Da bismo ispunili te zahtjeve, moramo obraditi određene podatke.
 • Zaštita legitimnih interesa (članak 6., stavak 1. rečenica 1. točka (f)): ZEISS će obraditi određene podatke kako bi zaštitio svoje interese ili interese trećih strana. Međutim, to vrijedi samo ako vaši interesi u pojedinom slučaju ne prevladaju u odnosu na druge legitimne interese.

Gdje se obrađuju moji osobni podaci?

U načelu, vaši se podaci obrađuju na poslužiteljima koji se nalaze u Njemačkoj. Ako je dopušteno, vaši se podaci također mogu obrađivati i u drugim zemljama osim Njemačke. Korisničke informacije dijelom obrađuju vanjske tvrtke koje je angažirao ZEISS.

Pri prosljeđivanju podataka unutar ZEISS Grupe (ako je dopušteno), prijenosu podataka u inozemstvo i obradi podataka u suradnji s vanjskim partnerima ZEISS prati primjenjive zakone o zaštiti podataka i  koristi zaštitne mjere pri tim aktivnostima najbolje što je moguće putem raspoloživih sredstava za zaštitu osobnih podataka, uključujući ugovore o obradi osobnih podataka, standardne ugovorne klauzule EU-a i međunarodne konvencije. Ako lokalni zahtjevi u inozemstvu ne zadovoljavaju razinu zaštite koju pruža Povelja Europske unije o temeljnim pravima, ZEISS će nastojati odgovarajućim mjerama smanjiti rizike obrade osobnih podataka na minimum.

Koja prava imam?

 • Pravo na informiranje
 • Pravo na prigovor, uključujući pravo na povlačenje prigovora
 • Pravo na brisanje ili otpuštanje / prijenos podataka
 • Pravo na ograničenje ili zabranu obrade podataka
 • Pravo na informiranje - ispravak
 • Pravo na žalbu, također preko nadležnog nadzornog tijela
 • Pravo povlačenja vašeg pristanka
 • Pravo da se ne podliježe odluci koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući profiliranje

Ako imate problema sa zaštitom podataka, kontaktirajte:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Kontaktirajte putem e-pošte (bez povjerljivog sadržaja): datap rivacy @zeiss .com
Kontakt putem telefona: +49 7364 20-0 (ključna riječ "zaštita podataka")
Kontakt putem web obrasca: Na obrazac

Kada se brišu moji osobni podaci?

Izbrisat ćemo vaše osobne podatke kada svrha za koju su prikupljeni više ne postoji; to može uključivati informacije prikupljene tijekom izvršenja ugovora koji je raskinut. Kako bismo se pridržavali zakonskih propisa o trgovini i porezima te drugih zakonskih obveza, može biti potrebno da pohranimo vaše privatne podatke i dulje od svrhe za koju su prikupljeni ili prvotno blokirati podatke kako bi bili korišteni u kasnijoj obradi. . To također može biti nužno za dokazivanje, ostvarivanje i obranu pravnih zahtjeva.

Kako ZEISS štiti moje osobne podatke?

Kada se prijavite na posebno zaštićena područja, npr. putem ZEISS ID-a ili u mrežne trgovine, kada se registrirate za sudjelovanje u natjecanjima ili prilikom narudžbe, vaši se osobni podaci prenose nama. Kako bismo osigurali da vaši podaci ne završe u pogrešnim rukama, oni se šifriraju pomoću standardnih, najsuvremenijih metoda kao što je SSL šifriranje (sloj sigurnih priključaka). To je dokazana i sigurna metoda prijenosa podataka na internetu.

ZEISS također koristi širok spektar dodatnih tehničkih i operativnih sigurnosnih mjera kako bi osigurao zaštitu osobnih podataka svojih partnera i kupaca. U kombinaciji s tim sigurnosnim mjerama, povremeno od vas možemo zatražiti da dokažete svoj identitet prije nego što vam omogućimo pristup vašim osobnim podacima.

Koristi li ZEISS kolačiće?

ZEISS koristi kolačiće kako bi osigurao da vaš korisnički doživljaj bude što udobniji i praktičniji. Želite li znati više o tome kako upotrebljavamo kolačiće?

Informacije o kolačićima i drugim internetskim tehnologijama

Vaš ID za ZEISS-ov korisnički račun

Vaš ZEISS ID račun može se koristiti za prijavu na širok raspon ZEISS-ovih proizvoda i usluga. Kad se prijavite, podaci koje ste dobrovoljno dali koriste se za izradu personaliziranog zapisa podataka. Ti podaci pomažu nam da vam pružimo proizvode i usluge koji su bolje prilagođeni vama osobno.

Povlačenje dozvole za korištenje vaših osobnih podataka

Kako biste povukli dozvolu za upotrebu vaših osobnih podataka, kliknite na vezu u nastavku:

Pogledajte obrazac za povlačenje

Krivotvorene e-poruke (spoofing), neželjena poštu i krađa identiteta

Pazite na krađu identiteta i lažno predstavljanje

Nažalost i ZEISS je među trgovačkim markama koje su bile predmetom zloupotrebe u obmanjujuće svrhe. Točnije, to znači da korisnici ponekad primaju krivotvorene poruke e-pošte koje im se navodno šalju iz tvrtke ZEISS. Ove e-poruke često su vizualno dizajnirane tako da izgledaju poput ZEISSovih poruka i mogu se u nekim slučajevima teško razlikovati od autentičnih e-poruka tvrtke ZEISS.

U tim slučajevima osobe koje šalju krivotvorenu e-poštu pokušavaju iskoristiti povjerenje između ZEISS-a i njegovih klijenata kako bi ukrali osjetljive podatke (npr. podatke za prijavu, informacije o kupcu, podatke o plaćanju) ili instalirati zlonamjerni softver na vaše računalo ili pametni telefon.

Ove poruke e-pošte ne kreira niti ih šalje tvrtka ZEISS, čak i ako se naše ime koristi kako bi izgledalo tako. Nažalost, to također znači da ZEISS nema kontrolu nad stvaranjem i slanjem ilegalnih e-poruka.

Sljedeće značajke mogu vam pomoći da utvrdite je li e-pošta koju ste primili zapravo od ZEISS-a:

 • Potvrdna e-pošta i računi tvrtke ZEISS moraju se odnositi isključivo za stavke  koje ste zaista naručili.
 • E-poruke iz ZEISS-a trebale bi biti bez tipografskih i gramatičkih pogrešaka, budući da se prije slanja šalju na korekturu.

Na nekim područjima naših web stranica također pružamo informacije i veze na web stranice trećih strana. To činimo samo ako smo u potpunosti uvjereni u ozbiljnost određenog pružatelja usluga. Ipak, tvrtka ZEISS se neće smatrati odgovornom za izjave o zaštiti podataka ili sadržaj tih mrežnih stranica i ne preuzima nikakvu odgovornost u tom pogledu. Te vanjske veze označene su ovom ikonicom:

Pravi način rješavanja neželjenih poruka, krađe identiteta i prikrivanja e-pošte:

 • Preporučujemo da odmah izbrišete sumnjive poruke e-pošte.
 • Nikada ne otvarajte veze ili privitke u sumnjivim e-porukama i nikada ne otkrivajte svoje osobne podatke.
 • Također preporučujemo da pokrenete program za skeniranje virusa na vašem računalu.

Ako e-poruka sadrži neuobičajene ili sumnjive informacije o vašoj narudžbi ili vašim informacijama o klijentu, prijavite se na mrežnu trgovinu s kojom ste poslali narudžbu. Tamo ćete pronaći popis svih narudžbi koje ste zapravo stavili, zajedno sa statusom i brojem fakture za svaku narudžbu. Kako biste to učinili, ručno upišite adresu određenog ZEISS online servisa u svoj preglednik. Ručno unos adrese omogućuje vam da izbjegnete rizik od slanja na lažne web stranice putem veza sadržanih u e-poruci.

Savjet: Ako vam je sumnjiva e-pošta koju ste primili, koristite našu uslugu kontakta kako biste nam se obratili ili nam javili putem kontaktnog obrasca.

Propisi koji se odnose na pojedine zemlje

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Ruskoj Federaciji:

Ovdje navedene usluge nisu namijenjene građanima Ruske Federacije čija je stalna adresa u Rusiji. Ako ste državljanin Ruske Federacije i vaša stalna adresa nalazi se u Rusiji, potvrđujete da ste unijeli sve osobne podatke prilikom korištenja naših usluga samovoljno i o svojem vlastitom riziku i da ste isključivo odgovorni za te podatke; također potvrđujete da korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da vaši osobni podaci budu prikupljeni i preneseni u SAD i druge zemlje radi obrade te da ZEISS ne može biti odgovoran za nepoštivanje zakona Ruske Federacije.


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Narodnoj Republici Kini:

Korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da se vaši osobni podaci prikupljaju, obrađuju i prenose primateljima izvan Kine.


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u SAD-u:

Sadržaj ovog web-mjesta može biti ograničen osobama u određenim geografskim regijama (uključujući SAD). ZEISS ne tvrdi da su web-mjesto ili njegov sadržaj dostupni ili prikladni izvan ovih regija. Pristup web-mjestu može biti nezakonit za određene osobe u određenim zemljama. Ako pristupite web-mjestu suprotno ovim zakonskim uvjetima, činite to na vlastitu inicijativu i odgovorni ste za pridržavanje primjenjivih zakona.

Zakon „Shine the Light” američke savezne države Kalifornije omogućuje stanovnicima Kalifornije da zatraže određene informacije o podacima koje ZEISS prikupi i proslijedi trećim stranama u svrhu izravnog marketinga.

Ako želite zatražiti dodatne informacije koje obuhvaća zakon „Shine the Light”, obratite nam se koristeći prethodno navedene informacije ili pošaljite zahtjev na navedenu adresu s izrazom „California Shine the Light Request” kako bismo na odgovarajući način kategorizirali vaš zahtjev. Za ovaj postupak trebamo vašu poštansku adresu, stalnu adresu i adresu e-pošte kako bismo vam mogli poslati odgovor.

Dodatak CCPA Obavijesti o privatnosti

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti za stanovnike Kalifornije dopunjava informacije sadržane u ZEISS-ovoj Obavijesti o zaštiti podataka i odnosi se isključivo na sve posjetitelje, korisnike i ostale koji imaju prebivalište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Ovu Obavijest o zaštiti podataka uvodimo zbog usklađivanja s kalifornijskim Zakonom o privatnosti potrošača iz 2019. ("CCPA") i drugim kalifornijskim propisima o zaštiti podataka. Bilo koji uvjeti definirani u CCPA-u imaju isto značenje kada se koriste u ovoj obavijesti.

Koji se podaci prikupljaju?

Kategorija

Primjeri

Prikupljeno

A. Identifikatori.

Pravo ime, pseudonim, poštanska adresa, jedinstveni osobni identifikator, mrežni identifikator, adresa internetskog protokola, adresa e-pošte, naziv korisničkog računa ili broj socijalnog osiguranja.

Da

B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o zapisima o kupcima (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))

Ime, potpis, broj socijalnog osiguranja, adresa, telefonski broj, broj police osiguranja, informacije o obrazovanju, zaposlenju i povijesti zaposlenja, broj bankovnog računa, broj kreditne kartice, broj debitne kartice ili bilo koje druge financijske informacije.

Da

C. Zaštićene klasifikacijske karakteristike prema kalifornijskom ili saveznom zakonu.

Dob (40 godina ili stariji), rasa, boja kože, porijeklo, nacionalno podrijetlo, državljanstvo, religija ili vjeroispovijest, bračni status, zdravstveno stanje, fizičke ili mentalne poteškoće, spol (uključujući spol, rodni identitet, rodni izraz, trudnoću i porod i srodna zdravstvena stanja), seksualna orijentacija, status vojnika ili vojnog veterana, genetske informacije (uključujući obiteljske genetske podatke).

Ne

D. Poslovne informacije.

Evidencija o osobnom vlasništvu, kupljenim, pribavljenim ili razmatranim proizvodima ili uslugama ili drugim kupnjama ili povijesti i tendencijama pri kupnji.

Da

E. Biometrijske informacije.

Genetske, fiziološke, bihevioralne ili biološke značajke, poput otisaka prstiju ili drugih identifikatora ili identifikacijskih podataka, korištene za prepoznavanje uzoraka.

Ne

F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.

Povijest pregledavanja, povijest pretraživanja, informacije o korisnikovoj interakciji s web-mjestom, aplikacijom ili oglasom.

Da

G. Geolokacijski podaci.

Fizički položaj ili kretanje.

Da

H. Senzorni podaci.

Zvučni zapis kao dio glasovne pošte ili snimanja poziva.

Da

I. Profesionalne informacije ili informacije vezane uz zaposlenje.

Trenutačna ili prošla radna povijest ili ocjene rada.

Da

J. Nejavne informacije o obrazovanju (prema Zakonu o obiteljskim obrazovnim pravima i privatnosti (20 U.S.C. odjeljak 1232g, 34 C.F.R. dio 99)).

Evidencije o obrazovanju izravno povezane s učenikom, koje vodi obrazovna ustanova ili stranke koje djeluju u učenikovo ime, poput ocjena, diploma, razrednih popisa, učeničkog rasporeda, identifikacijskog koda učenika, financijskih informacija i disciplinskih evidencija o učeniku.

Ne

K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Profil koji odražava osobne sklonosti, značajke, predispozicije.

Da

Osobni podaci opisani prethodno i u ovoj Obavijeti u privatnosti ne uključuju:

 • javno dostupne informacije iz državnih evidencija.
 • deidentificirane ili skupne informacije o potrošačima.
 • podatke isključene iz područja primjene CCPA-a, kao što su:
  • zdravstvene ili medicinske informacije obuhvaćene Zakonom o prenosivosti zdravstvenog osiguranja i odgovornosti iz 1996. godine (HIPAA) i kalifornijskim Zakonom o povjerljivosti medicinskih podataka (FIPA) ili podaci iz kliničkih ispitivanja;
  • osobni podaci obuhvaćeni određenim zakonima o privatnosti specifičnim za pojedina područja, uključujući Zakon o poštenom izvješćivanju o kreditnoj sposobnosti (FCRA), Gram-Leach-Blileyjev zakon (GLBA) ili kalifornijski Zakon o privatnosti financijskih podataka (FIPA) i Zakon o zaštiti privatnosti vozača iz 1994. godine.

Kako se prikupljaju podaci?

Osobni se podaci prikupljaju iz sljedećih izvora:

 • Izravno od potrošača, na primjer ako ste se registrirali na našem web-mjestu ili ste dobrovoljno pružili informacije o sebi.
 • Neizravno od potrošača, na primjer podaci koji se prikupljaju kada pristupite jednoj od naših mrežnih usluga i/ili je upotrebljavate.
 • Od naših davatelja usluga treće strane, koji nam pomažu u pružanju naših proizvoda i usluga.
 • Od trećih strana koje stupaju s nama u interakciju u vezi s uslugama koje obavljamo, na primjer od stručnjaka za zaštitu očiju i vida kao dio narudžbe proizvoda.

Zašto se podaci prikupljaju?

ZEISS prikuplja osobne podatke u sljedeće svrhe:

 1. Za pružanje usluga i proizvoda
 2. U skladu sa zakonskim obvezama ili kako bismo ostvarili naša zakonskih prava
 3. Za provjeru kredita i obradu plaćanja
 4. Kako bismo spriječili prijevare  
 5. U reklamne i marketinške svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontakta i u formularima za kontakt
 11. Za održavanje sigurnosti zaštićenih područja, primjerice putem ZEISS ID-a, i za provjeru autentičnosti
 12. Za narudžbe i kupovine
 13. Za upravljanje prodavačima i dobavljačima  
 14. Za upravljanje jamstvima i uslugama za koje se traži zaštita
 15. Za korisničku službu i podršku
 16. Za rad i omogućavanje korištenja ZEISS-ovih digitalnih usluga, platformi i aplikacija
 17. Za istraživačke i razvojne aktivnosti poput kliničkih studija
 18. U bilo koju svrhu objavljenu tijekom prikupljanja informacija

Otkrivanje osobnih podataka

U proteklih smo 12 mjeseci u poslovne svrhe otkrili trećim osobama sljedeće kategorije osobnih podataka koji se odnose na stanovnike Kalifornije obuhvaćene ovom objavom:

A. Identifikatori.
B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o podacima potrošača (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))
D. Financijski podaci
F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.
G. Geolokacijski podaci.
H. Senzorni podaci.
I. Profesionalni podaci ili podaci povezani sa zaposlenjem.
K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Pogledajte "Koje se informacije prikupljaju?" za više detalja o tim kategorijama.

Kategorije trećih strana kojima smo otkrili osobne podatke u naše poslovne svrhe su:

 • Povezana društva i društva kćeri tvrtke ZEISS
 • Prodavači, dobavljači i pružatelji usluga
 • Trgovci i distributeri koji služe kao ZEISS-ovo vanjsko prodajno osoblje
 • Bankovne institucije
 • Treće strane koje isporučuju naše obavijesti i proizvode
 • Ostale treće strane (uključujući vladine agencije) kako to zahtijeva zakon

ZEISS ne prikuplja namjerno podatke o mladim osobama koje imaju manje od 16 godina. Molimo vas da nas kontaktirate ako vjerujete da nam je osoba mlađa od 16 godina poslala svoje osobne podatke kako bismo ih mogli izbrisati.
 

Prava potrošača

CCPA pruža potrošačima (stanovnici Kalifornije) posebna prava u pogledu njihovih osobnih podataka. Imate pravo zatražiti pristup ili brisanje vaših osobnih podataka. To se odnosi na podatke prikupljene, korištene, otkrivene ili prodane u posljednjih 12 mjeseci, osim pod određenim iznimkama.

Da bismo iskoristili ta prava, pošaljite nam provjerljiv zahtjev potrošača tako što ćete nas kontaktirati na:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Njemačka
Kontaktirajte putem e-pošte (ne šaljite povjerljive ili osjetljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
online obrazac
 

Provjerljivi zahtjev potrošača vezan uz vaše osobne podatke možete podnijeti samo vi ili osoba registrirana kod Kalifornijskog državnog tajnika koju ovlaštavate da djeluje u vaše ime. Također možete podnijeti provjerljivi zahtjev potrošača u ime svojeg maloljetnog djeteta.

Provjerljivi zahtjev potrošača za pristup podacima možete podnijeti samo dva puta u roku od 12 mjeseci. Provjerljivi zahtjev potrošača mora:

 • Pružiti dovoljno podataka koji nam omogućuju razumnu potvrdu da ste osoba o kojoj smo prikupili osobne podatke ili njezin ovlašteni predstavnik.
 • Opišite svoj zahtjev s dovoljno detalja koji nam omogućuju da ga pravilno razumijemo, procijenimo i odgovorimo na njega.

Ne možemo odgovoriti na vaš zahtjev niti vam pružiti osobne podatke ako ne možemo provjeriti vaš identitet ili ovlasti za podnošenje zahtjeva i potvrditi da se osobni podaci odnose na vas.
 

Nediskriminacija

Nećemo diskriminirati kalifornijskog stanovnika koji ostvaruju svoja prava prema Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača.

Informacije za kontakt

Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara o ovoj obavijesti ili o ZEISS-ovim pravilima i praksama privatnosti, obratite nam se:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Njemačka
Kontaktirajte putem e-pošte (ne šaljite povjerljive ili osjetljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
online obrazac
 


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Australiji i Novom Zelandu:

Ovo je dio globalne ZEISS-ove Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka koji se odnosi na posebne države i treba biti pročitan zajedno. Objavila ga je tvrtka Carl Zeiss AG (Oberkochen, Njemačka) (u tekstu: ZEISS / ZEISS Grupa). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd i Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd (zajednički: ZEISS ANZ) dio su tvrtke Carl Zeiss AG (u tekstu: ZEISS).

Ovaj dio Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka služi da se definiraju:

 • Vaša prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
 • Naša (ZEISS-ova) prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
   

ZEISS:

 • prikuplja podatke i razloge za prikupljanje podataka; 
 • koristi i otkriva vaše podatke, uključujući zašto, kada i kome ih otkriva; 
 • štiti vaše osobne podatke; 
 • obavještava vas o prikupljanju osobnih podataka i vrsti osobnih podataka koju prikuplja (uključujući izvore podataka); 
 • može koristiti vaše osobne podatke za izravno oglašavanje i vaša prava; 
 • održava vaše osobne podatke i bilježi kako osigurava aktualnost i točnost vaših osobnih podataka.
   

Vi:

 • možete pristupiti i kada možete pristupiti svojim osobnim podacima; 
 • možete zatražiti od ZEISS-a da ispravi vaše osobne podatke koje prikuplja i čuva; i 
 • možete podnijeti pritužbu ako vjerujete da je ZEISS prekršio zakone/propise/norme/pravila u vašoj državi (tijek i očekivani ishodi te žalbe).

Napomena:

Ova pravila, zakoni o zaštiti privatnosti i načela privatnosti (za Australiju i Novi Zeland) ne ovise o dobi osim kada je potrebna privola osobe. Za djecu u dobi do 15 godina ZEISS će zahtijevati privolu od roditelja ili skrbnika.

Kada je vjerojatno da će povreda podataka dovesti do ozbiljne štete pojedincu o čijim se podacima radi, ZEISS mora obavijestiti pogođene osobe i Ured australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Ured novozelandskog povjerenika za privatnost.

Ako nas želite obavijestiti o povredi podataka koja uključuje vaše osobne podatke, sve pritužbe u prvom se redu podnose ZEISS-u.

Ako niste zadovoljni kako ZEISS postupa s vašom pritužbom, možete uputiti privatnu pritužbu OAIC-u ili povjereniku za privatnost kako je objašnjeno u ovim pravilima.
 

Prikupljanje osobnih podataka

ZEISS će osigurati da su prikupljeni i zadržani podaci prihvatljivi i neophodni za odvijanje poslovnih funkcija.

ZEISS ne smije tražiti i prikupljati osjetljive podatke o vama osim ako je to odobreno australskim i novozelandskim zakonodavstvom. Ako ZEISS traži i prikuplja vaše osobne podatke, to mora biti SAMO:

 • zakonitim i poštenim načinom i tako da ih vi date osim: ako date privolu za to da se vaši podaci prikupljaju od nekog drugog umjesto vas; ili ako je ZEISS ovlašten prema australskom ili novozelandskom zakonodavstvu prikupljati podatke od nekog drugog umjesto vas; ili ako je to nerazumno i nepraktično.

Ako ZEISS primi nezatražene osobne podatke o vama, ZEISS će istražiti jesu li ti podaci prikupljeni zakonito (u roku od 30 dana od primitka podataka) i može koristiti ili otkriti te podatke u svrhu utvrđivanja okolnosti. Ako podaci nisu mogli biti prikupljeni zakonito, ZEISS će uništiti podatke ili osigurati da su podaci deidentificirani u roku od 30 dana (ako je dozvoljeno zakonodavstvom).
 

Što „tražiti” i „prikupljati” znači u kontekstu privatnosti?

Sakupiti ili pribaviti osobne podatke iz bilo kojeg izvora i na bilo koji način. Tvrtka ZEISS u praksi će se prema svim osobnim podacima koje čuva u načelu odnositi kao prema podacima koje je sama prikupila. Napomena: u Novom Zelandu pojam "prikupljanje" ne uključuje primanje nezatraženih podataka. Za daljnje informacije obratite se Uredu australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Uredu novozelandskog povjerenika za privatnost.

Odjeljak 13 D Zakona o zaštiti privatnosti

iz 1988. (Australija) odnosi se na prekomorski zakon koji je potreban prema stranom pravu:

"Djelo ili praksa koje je organizacija učinila ili je u njima sudjelovala izvan Australije i vanjskog teritorija ne narušavaju pravo na privatnost pojedinca ako to djelo ili praksu zahtijeva primjenjivi zakon strane države".

Kao multinacionalnoj tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj ovaj je odjeljak od važnosti za ZEISS i zaposlenike tvrtke ZEISS ANZ.

ZEISS neće koristiti ni otkrivati osobne podatke o pojedincu za izravno oglašavanje tamo gdje to nije u skladu sa sljedećim:

 • Zakonom o registru o zabrani pozivanja iz 2006. (Australija);
 • Registrom o zabrani pozivanja (Novi Zeland);
 • Zakonom o neželjenoj pošti iz 2003. (Australija);
 • Zakonom o nezatraženim elektroničkim porukama iz 2007. (Novi Zeland);
 • bilo kojim drugim australskim ili novozelandskim zakonodavstvom, ili zakonom na otoku Norfolk, koje zahtijevaju propisi.

Važne informacije o zaštiti vaših podataka

Zaštita vaših osobnih podataka

U današnjem povezanom svijetu neovlašteni pokušaji pristupa podacima stvarnost su s kojom se pojedinci i tvrtke svakodnevno suočavaju. Mjere za zaštitu podataka od takvih pokušaja zloupotrebe predstavljaju značajan izazov.

Zaštita podataka prioritetno je pitanje u ZEISS-u i ulažemo vrijeme, energiju i novac kako bismo osigurali da su naši sustavi sigurni i nadzirani u svakom trenutku. Kada koristite ZEISS-ova web-mjesta i platforme, povjeravate nam svoje osobne podatke. Zaštita tih podataka nam je važna. Postoje i stvari koje vi možete učiniti kako biste zaštitili svoje osobne podatke od neovlaštenog pristupa. U nastavku ćete pronaći informacije o tome kako možete osigurati da vaši podaci ostanu sigurni.

Kako mogu zaštititi svoje osobne podatke?

Važno načelo s tim u vezi zaštita je podataka na vašem računalu, prijenosnom računalu ili mobilnim uređajima pomoću lozinki i PIN kodova koje samo vi znate. Također, provjerite da ste se odjavili sa ZEISS-ovih web-mjesta, platformi i trgovina nakon što ih prestanete koristiti.

Pazite da koristite samo jednu lozinku za jedan račun. Nikad nemojte koristiti istu lozinku za različite davatelje usluga ili internetske portale. Provjerite da lozinke koje upotrebljavate na ZEISS-ovim web-mjestima i platformama ne upotrebljavate i za druga web-mjesta. Ako je to slučaj, preporučujemo da odmah promijenite sve svoje lozinke za ZEISS-ova web-mjesta.

Ne zapisujte svoje lozinke tamo gdje ih drugi mogu vidjeti. Još jednom, provjerite jeste li jedina osoba koja ima pristup tim lozinkama.

Kako kreirati sigurnu lozinku?

Lozinku treba odabrati tako da je nije lako pogoditi. To znači da u lozinkama ne upotrebljavate uobičajene, svakodnevne riječi, svoje ime ili imena članova obitelji. Za dodatnu sigurnost dobro je koristiti kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova.

Trebam li paziti na još nešto?

Ako upotrebljavate javno računalo za pristup web-lokacijama ili platformama ZEISS-a, obavezno se odjavite s računa kad završite.

Ako primite neželjenu e-poštu koja traži da unesete lozinku ili podatke o plaćanju, zanemarite ih i odmah se obratite ZEISS-u (idite na kontaktni obrazac). Razmotrit ćemo stvar.


Izjave o zaštiti podataka

Detaljna verzija

Obrada podataka na ZEISS-u (npr. Prikupljanje, obrada, prijenos) obavlja se sukladno zakonu. Osobni podaci koji su vam potrebni za poslovne transakcije pohranjeni su od nas i preneseni na davatelje usluga koje je ZEISS ugovorio u mjeri potrebnoj za obradu transakcija.

Područje primjene

Ova obavijest o zaštiti podataka odnosi se na web-mjesta, domene, platforme društvenih mreža i aplikacije koje pripadaju tvrtkama koje su dio ZEISS Corporate Group (u daljnjem tekstu: ZEISS). Ne primjenjuje se na web-mjesta ZEISS-ovih tvrtki koja su, na primjer, izmijenila obavijesti o zaštiti podataka i pravne obavijesti zbog nacionalnog zakonodavstva. Zato vas molimo da proučite odgovarajuće obavijesti o zaštiti podataka i pravne obavijesti na svim ZEISS-ovim web-mjestima koje posjetite ili u programima koje koristite.

U nekim slučajevima ZEISS-ova web-mjesta mogu sadržavati i poveznice na web-mjesta trećih ZEISS-ovih vanjskih tvrtki na koje se ova obavijest o zaštiti podataka i pravna obavijest ne primjenjuje.

Opći standard zaštite podataka

ZEISS je korporacija koja djeluje na globalnoj razini i posjeduje samostalne tvrtke u stranim zemljama, kao i poslovne procese, strukture upravljanja i tehničke sustave.

Kada posjetite naša web-mjesta, prikupljaju se podaci koji mogu, u nekim slučajevima, biti osobne prirode. U ovoj obavijesti navodimo koje osobne podatke ZEISS-ove tvrtke prikupljaju tijekom vašeg posjeta našim web-mjestima i kako upravljamo tim podacima.

Zaštitu vaših osobnih podataka smatramo vrlo ozbiljnim pitanjem. Naša obrada vaših osobnih podataka prikupljenih tijekom vašeg posjeta našim web-mjestima provodi se potpuno u skladu s odgovarajućim zakonskim odredbama. Osim toga, način na koji se odnosimo prema vašim osobnim podacima temelji se na načelima zaštite podataka EU-a kojima se osigurava najveći mogući stupanj transparentnosti, poštivanje prava na izbor, prava pristupa i prijenosa te zakonita obrada osobnih podataka.

Svaka ZEISS-ova tvrtka udovoljava zakonima o zaštiti podataka koji se primjenjuju u svakom konkretnom slučaju. Osim toga, način upravljanja osobnim podacima naveden je u uredbi tvrtke i vrijedi za sve tvrtke unutar grupacije ZEISS. Ova uredba tvrtke ZEISS osigurava da su vaši podaci obrađeni na odgovarajuć način i u skladu s važećim zakonima u ZEISS-ovim tvrtkama koje će upravljati osobnim podacima. Istovremeno, uputili smo naše zaposlenike da se pozivaju na pravila o zaštiti podataka i rade u skladu s njima svugdje gdje se traže osobni podaci na bilo kojem web-mjestu.

U onoj mjeri u kojoj je pravno dopušteno i uz dužno poštivanje vaših legitimnih interesa u isključivanju prijenosa ili korištenja informacija, možemo proslijediti podatke o vašoj adresi i kreditnoj sposobnosti ili ih zatražiti od kreditnih agencija kako bismo izvršili kreditne provjere za narudžbe.

Za narudžbe plaćene fakturiranjem i kupnjom u obrocima upotrebljavamo podatke o adresi pored ostalih bonitetnih podataka za procjenu rizika od neispunjavanja obveze plaćanja u pojedinačnim slučajevima.

ZEISS i druge tvrtke u ZEISS grupi u načelu pružaju svojim klijentima mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja (npr. plaćanje fakturom, kupnja kredita). Slijedi popis tvrtki u ZEISS grupi koji nije iscrpan i potpun:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Tvrtke koje nude svojim klijentima mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja imaju opravdan interes za zaštitu od neispunjavanja obveze plaćanja. To se obično vrši provjerom kreditne sposobnosti kupca prije nego što mu se ponudi mogućnost korištenja nesigurnog načina plaćanja. Za kreditne provjere ZEISS ima pravo koristiti negativne podatke o bonitetu o kupcu koje je prikupio ili koje mu je prenijela druga tvrtka u ZEISS grupi.

ZEISS također ima pravo prenijeti negativne podatke o bonitetu o kupcu drugim tvrtkama u ZEISS grupi prije nego što te tvrtke ponude klijentu mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja.

Podaci o bonitetu označavaju podatke o nepodmirenim uplatama i podatke koji pružaju izravne pokazatelje da je kupac izložen riziku neplaćanja (npr. stečaj, savjetovanja o otplati duga, odgode plaćanja duga zbog nemogućnosti plaćanja). Prije no što ZEISS pohrani prikupljene negativne informacije o nepodmirenim uplatama u svrhu prenošenja tih podataka drugim tvrtkama u ZEISS grupi, kupac će primiti obavijest da se ti podaci mogu prenijeti. ZEISS također ima pravo prenijeti informacije o izuzetno atipičnim nalozima (npr. istovremene narudžbe za više stavki s istom adresom isporuke naručene uz korištenje različitih korisničkih računa) drugim tvrtkama u ZEISS grupi i koristiti informacije o izuzetno atipičnim nalozima primljenim od drugih tvrtki grupacije ZEISS. Time se nastoji spriječiti nastanak nemogućnosti plaćanja i zaštititi kupce od korištenja njihova identiteta za prijevare.

Nadalje, ZEISS-u je dopušteno prikupljati i obrađivati informacije o adresi i narudžbi u svoje marketinške svrhe. To znači, na primjer, da ZEISS može usporediti adrese e-pošte prikupljene tijekom procesa narudžbe s popisom adresa e-pošte tvrtke Facebook Ireland Limited kako bi prikazao personalizirane oglase vlasniku adrese. Međutim, tvrtki Facebook Ireland Limited nije dopušteno koristiti adresu e-pošte ni za koju drugu svrhu osim usporedbe sa svojim popisom adresa. Informacije se šalju trećim stranama u svrhu oglašavanja samo u slučajevima kada je to zakonski dopušteno.

Obavijest

Možete se usredotočiti na korištenje, obradu i prijenos osobnih podataka u bilo kojem trenutku putem neformalnog pisanog pisma upućenog ZEISS-u ili putem e-pošte (pogledajte obrazac za povlačenje). Po primitku vašeg prigovora, prestat ćemo koristiti, obrađivati i prenositi informacije o kojima je riječ, u bilo koju svrhu, osim izvršavanja naloga i zadataka koje ste zatražili; također ćemo vam prestati slati promotivne i oglašivačke materijale.


Otkrivanje ili prigovor:
Želite znati koji od vaših osobnih podataka ZEISS obrađuje? Protivite li se upotrebi vaših podataka? Na temelju članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka i člankom 34. njemačkog saveznog Zakona o zaštiti podataka iz 2017. imate zakonsko pravo na to i mi smo sretni udovoljiti vašem zahtjevu.

Zatražite informacije

Prikupljanje, obrada i prijenos osobnih podataka

ZEISS vam želi dati što je moguće više kontrole nad vašim osobnim podacima. U pravilu možete pristupiti ZEISS-ovim web-mjestima, a da ne pružite ikakve osobne podatke.

Međutim, na određenim dijelovima ZEISS-ovih web-mjesta od vas se traži unos osobnih podataka u svrhu poboljšavanja web-mjesta za vas i kako bismo ostali s vama u kontaktu. Svi osobni podaci koje pošaljete tretiraju se kao povjerljivi te se spremaju i obrađuju isključivo u okviru odnosa između vas i ZEISS-a. Vaši osobni podaci neće se prosljeđivati, objavljivati ni na drugi način učiniti dostupnima trećim stranama u marketinške svrhe bez vašeg prethodnog odobrenja.

Međutim, kao dio pružanja naših usluga vaše podatke možemo pod određenim okolnostima prenijeti trećim stranama koje smo uključili u obradu narudžbi, npr. poslovnim partnerima ili pružateljima IT usluga. Pri prijenosu osobnih podataka trećim stranama ograničavamo se na podatke koji su nužno potrebni za pružanje navedenih usluga i jamčimo vam da se prijenos provodi uz poštivanje sigurnosti podataka. ZEISS-ove tvrtke prenijet će vaše osobne podatke samo onoj trećoj strani koja se i sama obvezala štititi podatke i obrađivati vaše podatke u skladu s primjenjivim zakonima.

Osim toga, ZEISS može biti prisiljen na otkrivanje vaših podataka i povezanih informacija na temelju sudskog ili službenog naloga. Isto tako, zadržavamo pravo na korištenje vaših podataka u svrhu dokazivanja ili obrane u pravnim postupcima.

U slučaju preuzimanja od strane druge tvrtke ili spajanja s drugom tvrtkom može biti neophodno otkriti ili prenijeti vaše podatke potencijalnim ili stvarnim kupcima. U tom slučaju ZEISS će vam nastojati pružiti najvišu moguću razinu zaštite podataka, u skladu sa zakonskim odredbama.

Prava onih na koje se odnosi

Imate pravo tražiti informacije o osobnim podacima koje obrađujemo u bilo kojem trenutku; možete također prigovoriti obradi ovih informacija, kao i zatražiti ograničavanje ograničenja u kojoj se obrađuju vaši osobni podaci, te informacije ispraviti ili izbrisati te informacije. Imajte na umu da ZEISS može izbrisati vaše osobne podatke samo u slučaju da ne postoje zakonske odredbe koje zahtijevaju pohranjivanje tih podataka ili u slučaju da pravo tvrtke ZEISS za pohranjivanjem tih podataka nema prednost nad vašim pravom na njihovo brisanje. Imajte na umu da nakon što zatražite da se vaši podaci izbrišu ili ako je obrada vaših podataka ograničena ili ste prigovorili obradi vaših podataka, tada više ne možete koristiti ZEISS usluge, dijelom ili u cijelosti, koji zahtijevaju korištenje vaših osobnih podataka.

Ako vaše osobne podatke koristi tvrtka ZEISS jer ste se složili s njihovim korištenjem ili zato što je to potrebno za ispunjenje ugovora koje ste sklopili s tvrtkom ZEISS, možete zatražiti kopiju podataka koje ste stavili na raspolaganje tvrtki ZEISS , Pošaljite svoj zahtjev na dolje navedenu e-adresu. Obavezno navedite koji podaci ili aktivnosti obrade za koje tražite informacije, u kojem obliku želite primati te podatke i želite li ih poslati vama ili drugom primatelju. ZEISS će pažljivo pregledati vaš zahtjev i obavijestiti vas o najboljem načinu ispunjenja.

Nadalje, u sljedećim slučajevima možete zatražiti od ZEISS-a da ne dijeli vaše osobne podatke s drugima:

 1. Ako tvrdite da su osobni podaci koje posjeduje tvrtka ZEISS netočni (međutim, obrada podataka u ovom slučaju bit će ograničena samo na vremensko razdoblje koje tvrtka ZEISS treba da potvrdi točnost osobnih podataka o kojima je riječ), 
 2. Ako nema pravne osnove za obradu vaših osobnih podataka od strane tvrtke ZEISS i zatražite da tvrtka ZEISS prekine obradu vaših podataka, 
 3. Ako tvrtka ZEISS više ne treba vaše osobne podatke, ali vi tvrdite da tvrtka ZEISS mora pohraniti te podatke kako bi se pravni zahtjevi mogli izvršiti ili da bi se zahtjevi trećih strana mogli obraniti; ili
 4. Ako imate prigovor na obradu vaših osobnih podataka od strane tvrtke ZEISS (na temelju ZEISS-ovog "legitimnog interesa"), duljinu vremena potrebnog za provjeru je li ZEISS-ova zainteresiranost za obradu vaših osobnih podataka opravdan te postoji li pravni zahtjev za pohranjivanje vaših podataka.

Na obrazac

 

Osobni podaci djece:
ZEISS namjerno ne prikuplja ili obrađuje podatke o djeci mlađoj od 16 godina ili prema lokalnim zakonima, osim na web stranicama namijenjenima isključivo djeci. ZEISS pridržava važećih zakona o zaštiti podataka na tim web stranicama.

Usklađenost s propisima

ZEISS i njegovi proizvodi, usluge i tehnologije podliježu propisima o izvozu različitih država, uključujući one Europske unije i njezinih država članica te one Sjedinjenih Američkih Država. Prihvaćate da je ZEISS, prema važećim propisima o izvozu, trgovinskim sankcijama i embargu, obvezan poduzeti mjere kojima se sprječava da tvrtke, organizacije i stranke koje su navedene u popisima sankcija pribave određene proizvode, tehnologije i usluge putem ZEISS-ovih web-mjesta ili kanala za isporuku koje nadgleda tvrtka ZEISS. Te mjere mogu uključivati sljedeće:

 1. automatizirana usporedba podataka o registraciji korisnika opisanih u ovoj obavijesti i drugih informacija povezanih s identitetom korisnika s odgovarajućim popisima sankcija;
 2. redovne i ponovljene usporedbe tih informacija kako se ažuriraju popisi sankcija ili kako korisnik ažurira svoje podatke;
 3. blokiranje pristupa ZEISS-ovim uslugama i sustavima ako se korisnik potencijalno nalazi na odgovarajućem popisu sankcija;
 4. uspostavljanje kontakta s korisnikom u slučaju da se njegovi podaci pronađu na popisu sankcija kako bi se potvrdio njegov identitet.

Nadalje, potvrđujete da informacije potrebne za obavljanje djelatnosti u skladu s vašom odlukom o obradi i korištenju vaših osobnih podataka ili za primanje marketinških i promotivnih materijala ZEISS-a (bez obzira na zemlju u kojoj se nalazi predmetna tvrtka ZEISS i bez obzira na to jeste li dali svoje izričito dopuštenje ili odbili primati marketinške i promotivne materijale), mogu pohranjivati u tvrtkama ZEISS grupe i razmjenjivati između njih u onoj mjeri u kojoj to zakon zahtijeva.

Pravni interes tvrtke ZEISS

Svaka od dolje navedenih stavki predstavlja slučaj u kojem tvrtka ZEISS ima legitiman interes za obradu i upotrebu vaših osobnih podataka. Ako se ne slažete da vaše podatke obrađuju i koriste ZEISS na ove načine, možete se suprotstaviti tim obradbenim aktivnostima.

Na obrazac

Upitnici i ankete
ZEISS vas može pozvati da sudjelujete u korisničkim anketama. Upitnici korišteni za te ankete osmišljeni su na takav način da se na pitanja može odgovoriti bez pružanja osobnih podataka. Međutim, tvrtka ZEISS može koristiti bilo koje osobne podatke navedene u upitniku ili anketi za poboljšanje svojih proizvoda i usluga.

Generiranje skupova anonimiziranih podataka
ZEISS može anonimizirati osobne podatke obuhvaćene ovom Obavijesti o zaštiti podataka kako bi stvorio skupove anonimnih podataka koji se mogu koristiti za poboljšanje ZEISS-ovih proizvoda i usluga, kao i proizvoda i usluga povezanih tvrtki.

Snimanje telefonskih i chat razgovora radi poboljšanja kvalitete
ZEISS može snimati telefonske ili chat razgovore (nakon što ste o tome obaviješteni tijekom telefonskog razgovora i prije nego što snimanje počne) u svrhu poboljšanja kvalitete usluge.

Kako bismo vas informirali o ažuriranjima i prikupljali povratne informacije
U okviru odnosa tvrtke ZEISS s vama kao kupcem ZEISS vas može informirati, u mjeri u kojoj to zakon dopušta, o svojim proizvodima i uslugama (npr. webinari , seminari i događaji) koji su slični proizvodima i uslugama tvrtke ZEISS koje ste već kupili ili ih koristite ili proizvodima ili uslugama koje su s njima izravno povezane. Nadalje, tvrtka ZEISS vas može kontaktirati kako bi prikupila povratne informacije o proizvodima, uslugama, seminarima, webinarima ili događajima koje ste kupili ili pohađali radi poboljšanja proizvoda, usluge, webinara, seminara ili događaja o kojima je riječ.

Informacije o sigurnosti podataka

ZEISS zna koliko je važno da podaci koje nam pružate budu zaštićeni i da se njima razborito upravlja. Sigurnost podataka na našim mrežnim stranicama je glavni prioritet. Stoga smo poduzeli velike napore kako bismo osigurali da su naše sigurnosne mjere učinkovite. Stoga je ključni promet podataka na web-mjestima tvrtke ZEISS šifriran. ZEISS nastoji redovito ažurirati svoju tehnologiju šifriranja u skladu s tehničkim napretkom kako bi vam jamčio povjerljivo upravljanje informacijama koje nam šaljete putem interneta.

U mjeri u kojoj je to tehnički moguće, na primjer za mjerenje upotrebe i učinkovitosti web-mjesta, kao i za provjeru vjerodostojnosti i pojednostavljenje navigacije, koristimo različite tehnologije, uključujući „kolačiće”. Kolačić je podatkovna stavka koju web-mjesto šalje vašem pregledniku. Pohranjuje se na vašem sustavu i koristi se za prepoznavanje (vidjeti Kolačići, mrežno praćenje i mrežna analitika).

Tijekom posjeta našim web-mjestima IP adrese posjetitelja bilježe se radi analize nepravilnosti u radu, upravljanja web-mjestom i prikupljanja demografskih podataka. Nadalje, koristimo IP adrese i druge podatke koji su nam postali dostupni na web-mjestima ili drugim putem kako bismo saznali koja se naša web-mjesta posjećuju i koje teme zanimaju naše posjetitelje.

Propisi koji se odnose na zemlju

Ruska federacija

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Ruskoj Federaciji:

Ovdje navedene usluge nisu namijenjene građanima Ruske Federacije čija je stalna adresa u Rusiji. Ako ste državljanin Ruske Federacije i vaša stalna adresa nalazi se u Rusiji, potvrđujete da ste unijeli sve osobne podatke prilikom korištenja naših usluga samovoljno i o svojem vlastitom riziku i da ste isključivo odgovorni za te podatke; također potvrđujete da korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da vaši osobni podaci budu prikupljeni i preneseni u SAD i druge zemlje radi obrade te da ZEISS ne može biti odgovoran za nepoštivanje zakona Ruske Federacije.

Narodna Republika Kina

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Narodnoj Republici Kini:

Korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da se vaši osobni podaci prikupljaju, obrađuju i prenose primateljima izvan Kine.

SAD

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u SAD-u:

Sadržaj ovog web-mjesta može biti ograničen osobama u određenim geografskim regijama (uključujući SAD). ZEISS ne tvrdi da su web-mjesto ili njegov sadržaj dostupni ili prikladni izvan ovih regija. Pristup web-mjestu može biti nezakonit za određene osobe u određenim zemljama. Ako pristupite web-mjestu suprotno ovim zakonskim uvjetima, činite to na vlastitu inicijativu i odgovorni ste za pridržavanje primjenjivih zakona.

Zakon „Shine the Light” američke savezne države Kalifornije omogućuje stanovnicima Kalifornije da zatraže određene informacije o podacima koje ZEISS prikupi i proslijedi trećim stranama u svrhu izravnog marketinga.

Ako želite zatražiti dodatne informacije koje obuhvaća zakon „Shine the Light”, obratite nam se koristeći prethodno navedene informacije ili pošaljite zahtjev na navedenu adresu s izrazom „California Shine the Light Request” kako bismo na odgovarajući način kategorizirali vaš zahtjev. Za ovaj postupak trebamo vašu poštansku adresu, stalnu adresu i adresu e-pošte kako bismo vam mogli poslati odgovor.

Dodatak CCPA Obavijesti o privatnosti

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti za stanovnike Kalifornije dopunjava informacije sadržane u ZEISS-ovoj Obavijesti o zaštiti podataka i odnosi se isključivo na sve posjetitelje, korisnike i ostale koji imaju prebivalište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Ovu Obavijest o zaštiti podataka uvodimo zbog usklađivanja s kalifornijskim Zakonom o privatnosti potrošača iz 2019. ("CCPA") i drugim kalifornijskim propisima o zaštiti podataka. Bilo koji uvjeti definirani u CCPA-u imaju isto značenje kada se koriste u ovoj obavijesti.

Koji se podaci prikupljaju?

Kategorija

Primjeri

Prikupljeno

A. Identifikatori.

Pravo ime, pseudonim, poštanska adresa, jedinstveni osobni identifikator, mrežni identifikator, adresa internetskog protokola, adresa e-pošte, naziv korisničkog računa ili broj socijalnog osiguranja.

Da

B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o zapisima o kupcima (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))

Ime, potpis, broj socijalnog osiguranja, adresa, telefonski broj, broj police osiguranja, informacije o obrazovanju, zaposlenju i povijesti zaposlenja, broj bankovnog računa, broj kreditne kartice, broj debitne kartice ili bilo koje druge financijske informacije.

Da

C. Zaštićene klasifikacijske karakteristike prema kalifornijskom ili saveznom zakonu.

Dob (40 godina ili stariji), rasa, boja kože, porijeklo, nacionalno podrijetlo, državljanstvo, religija ili vjeroispovijest, bračni status, zdravstveno stanje, fizičke ili mentalne poteškoće, spol (uključujući spol, rodni identitet, rodni izraz, trudnoću i porod i srodna zdravstvena stanja), seksualna orijentacija, status vojnika ili vojnog veterana, genetske informacije (uključujući obiteljske genetske podatke).

Ne

D. Poslovne informacije.

Evidencija o osobnom vlasništvu, kupljenim, pribavljenim ili razmatranim proizvodima ili uslugama ili drugim kupnjama ili povijesti i tendencijama pri kupnji.

Da

E. Biometrijske informacije.

Genetske, fiziološke, bihevioralne ili biološke značajke, poput otisaka prstiju ili drugih identifikatora ili identifikacijskih podataka, korištene za prepoznavanje uzoraka.

Ne

F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.

Povijest pregledavanja, povijest pretraživanja, informacije o korisnikovoj interakciji s web-mjestom, aplikacijom ili oglasom.

Da

G. Geolokacijski podaci.

Fizički položaj ili kretanje.

Da

H. Senzorni podaci.

Zvučni zapis kao dio glasovne pošte ili snimanja poziva.

Da

I. Profesionalne informacije ili informacije vezane uz zaposlenje.

Trenutačna ili prošla radna povijest ili ocjene rada.

Da

J. Nejavne informacije o obrazovanju (prema Zakonu o obiteljskim obrazovnim pravima i privatnosti (20 U.S.C. odjeljak 1232g, 34 C.F.R. dio 99)).

Evidencije o obrazovanju izravno povezane s učenikom, koje vodi obrazovna ustanova ili stranke koje djeluju u učenikovo ime, poput ocjena, diploma, razrednih popisa, učeničkog rasporeda, identifikacijskog koda učenika, financijskih informacija i disciplinskih evidencija o učeniku.

Ne

K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Profil koji odražava osobne sklonosti, značajke, predispozicije.

Da

Osobni podaci opisani prethodno i u ovoj Obavijeti u privatnosti ne uključuju:

 • javno dostupne informacije iz državnih evidencija.
 • deidentificirane ili skupne informacije o potrošačima.
 • podatke isključene iz područja primjene CCPA-a, kao što su:
  • zdravstvene ili medicinske informacije obuhvaćene Zakonom o prenosivosti zdravstvenog osiguranja i odgovornosti iz 1996. godine (HIPAA) i kalifornijskim Zakonom o povjerljivosti medicinskih podataka (FIPA) ili podaci iz kliničkih ispitivanja;
  • osobni podaci obuhvaćeni određenim zakonima o privatnosti specifičnim za pojedina područja, uključujući Zakon o poštenom izvješćivanju o kreditnoj sposobnosti (FCRA), Gram-Leach-Blileyjev zakon (GLBA) ili kalifornijski Zakon o privatnosti financijskih podataka (FIPA) i Zakon o zaštiti privatnosti vozača iz 1994. godine.

Kako se prikupljaju podaci?

Osobni se podaci prikupljaju iz sljedećih izvora:

 • Izravno od potrošača, na primjer ako ste se registrirali na našem web-mjestu ili ste dobrovoljno pružili informacije o sebi.
 • Neizravno od potrošača, na primjer podaci koji se prikupljaju kada pristupite jednoj od naših mrežnih usluga i/ili je upotrebljavate.
 • Od naših davatelja usluga treće strane, koji nam pomažu u pružanju naših proizvoda i usluga.
 • Od trećih strana koje stupaju s nama u interakciju u vezi s uslugama koje obavljamo, na primjer od stručnjaka za zaštitu očiju i vida kao dio narudžbe proizvoda.

Zašto se podaci prikupljaju?

ZEISS prikuplja osobne podatke u sljedeće svrhe:

 1. Za pružanje usluga i proizvoda
 2. U skladu sa zakonskim obvezama ili kako bismo ostvarili naša zakonskih prava
 3. Za provjeru kredita i obradu plaćanja
 4. Kako bismo spriječili prijevare  
 5. U reklamne i marketinške svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontakta i u formularima za kontakt
 11. Za održavanje sigurnosti zaštićenih područja, primjerice putem ZEISS ID-a, i za provjeru autentičnosti
 12. Za narudžbe i kupovine
 13. Za upravljanje prodavačima i dobavljačima  
 14. Za upravljanje jamstvima i uslugama za koje se traži zaštita
 15. Za korisničku službu i podršku
 16. Za rad i omogućavanje korištenja ZEISS-ovih digitalnih usluga, platformi i aplikacija
 17. Za istraživačke i razvojne aktivnosti poput kliničkih studija
 18. U bilo koju svrhu objavljenu tijekom prikupljanja informacija

Otkrivanje osobnih podataka

U proteklih smo 12 mjeseci u poslovne svrhe otkrili trećim osobama sljedeće kategorije osobnih podataka koji se odnose na stanovnike Kalifornije obuhvaćene ovom objavom:

A. Identifikatori.
B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o podacima potrošača (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))
D. Financijski podaci
F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.
G. Geolokacijski podaci.
H. Senzorni podaci.
I. Profesionalni podaci ili podaci povezani sa zaposlenjem.
K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Pogledajte "Koje se informacije prikupljaju?" za više detalja o tim kategorijama.

Kategorije trećih strana kojima smo otkrili osobne podatke u naše poslovne svrhe su:

 • Povezana društva i društva kćeri tvrtke ZEISS
 • Prodavači, dobavljači i pružatelji usluga
 • Trgovci i distributeri koji služe kao ZEISS-ovo vanjsko prodajno osoblje
 • Bankovne institucije
 • Treće strane koje isporučuju naše obavijesti i proizvode
 • Ostale treće strane (uključujući vladine agencije) kako to zahtijeva zakon

ZEISS ne prikuplja namjerno podatke o mladim osobama koje imaju manje od 16 godina. Molimo vas da nas kontaktirate ako vjerujete da nam je osoba mlađa od 16 godina poslala svoje osobne podatke kako bismo ih mogli izbrisati.
 

Prava potrošača

CCPA pruža potrošačima (stanovnici Kalifornije) posebna prava u pogledu njihovih osobnih podataka. Imate pravo zatražiti pristup ili brisanje vaših osobnih podataka. To se odnosi na podatke prikupljene, korištene, otkrivene ili prodane u posljednjih 12 mjeseci, osim pod određenim iznimkama.

Da bismo iskoristili ta prava, pošaljite nam provjerljiv zahtjev potrošača tako što ćete nas kontaktirati na:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Njemačka
Kontaktirajte putem e-pošte (ne šaljite povjerljive ili osjetljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
online obrazac
 

Provjerljivi zahtjev potrošača vezan uz vaše osobne podatke možete podnijeti samo vi ili osoba registrirana kod Kalifornijskog državnog tajnika koju ovlaštavate da djeluje u vaše ime. Također možete podnijeti provjerljivi zahtjev potrošača u ime svojeg maloljetnog djeteta.

Provjerljivi zahtjev potrošača za pristup podacima možete podnijeti samo dva puta u roku od 12 mjeseci. Provjerljivi zahtjev potrošača mora:

 • Pružiti dovoljno podataka koji nam omogućuju razumnu potvrdu da ste osoba o kojoj smo prikupili osobne podatke ili njezin ovlašteni predstavnik.
 • Opišite svoj zahtjev s dovoljno detalja koji nam omogućuju da ga pravilno razumijemo, procijenimo i odgovorimo na njega.

Ne možemo odgovoriti na vaš zahtjev niti vam pružiti osobne podatke ako ne možemo provjeriti vaš identitet ili ovlasti za podnošenje zahtjeva i potvrditi da se osobni podaci odnose na vas.
 

Nediskriminacija

Nećemo diskriminirati kalifornijskog stanovnika koji ostvaruju svoja prava prema Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača.

Informacije za kontakt

Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara o ovoj obavijesti ili o ZEISS-ovim pravilima i praksama privatnosti, obratite nam se:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Njemačka
Kontaktirajte putem e-pošte (ne šaljite povjerljive ili osjetljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
online obrazac
 

Australija i Novi Zeland

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Australiji i Novom Zelandu:

Ovo je dio globalne ZEISS-ove Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka koji se odnosi na posebne države i treba biti pročitan zajedno. Objavila ga je tvrtka Carl Zeiss AG (Oberkochen, Njemačka) (u tekstu: ZEISS / ZEISS Grupa). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd i Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd (zajednički: ZEISS ANZ) dio su tvrtke Carl Zeiss AG (u tekstu: ZEISS).

Ovaj dio Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka služi da se definiraju:

 • Vaša prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
 • Naša (ZEISS-ova) prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
   

ZEISS:

 • prikuplja podatke i razloge za prikupljanje podataka; 
 • koristi i otkriva vaše podatke, uključujući zašto, kada i kome ih otkriva; 
 • štiti vaše osobne podatke; 
 • obavještava vas o prikupljanju osobnih podataka i vrsti osobnih podataka koju prikuplja (uključujući izvore podataka); 
 • može koristiti vaše osobne podatke za izravno oglašavanje i vaša prava; 
 • održava vaše osobne podatke i bilježi kako osigurava aktualnost i točnost vaših osobnih podataka.
   

Vi:

 • možete pristupiti i kada možete pristupiti svojim osobnim podacima; 
 • možete zatražiti od ZEISS-a da ispravi vaše osobne podatke koje prikuplja i čuva; i 
 • možete podnijeti pritužbu ako vjerujete da je ZEISS prekršio zakone/propise/norme/pravila u vašoj državi (tijek i očekivani ishodi te žalbe).

Napomena:

Ova pravila, zakoni o zaštiti privatnosti i načela privatnosti (za Australiju i Novi Zeland) ne ovise o dobi osim kada je potrebna privola osobe. Za djecu u dobi do 15 godina ZEISS će zahtijevati privolu od roditelja ili skrbnika.

Kada je vjerojatno da će povreda podataka dovesti do ozbiljne štete pojedincu o čijim se podacima radi, ZEISS mora obavijestiti pogođene osobe i Ured australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Ured novozelandskog povjerenika za privatnost.

Ako nas želite obavijestiti o povredi podataka koja uključuje vaše osobne podatke, sve pritužbe u prvom se redu podnose ZEISS-u.

Ako niste zadovoljni kako ZEISS postupa s vašom pritužbom, možete uputiti privatnu pritužbu OAIC-u ili povjereniku za privatnost kako je objašnjeno u ovim pravilima.
 

Prikupljanje osobnih podataka

ZEISS će osigurati da su prikupljeni i zadržani podaci prihvatljivi i neophodni za odvijanje poslovnih funkcija.

ZEISS ne smije tražiti i prikupljati osjetljive podatke o vama osim ako je to odobreno australskim i novozelandskim zakonodavstvom. Ako ZEISS traži i prikuplja vaše osobne podatke, to mora biti SAMO:

 • zakonitim i poštenim načinom i tako da ih vi date osim: ako date privolu za to da se vaši podaci prikupljaju od nekog drugog umjesto vas; ili ako je ZEISS ovlašten prema australskom ili novozelandskom zakonodavstvu prikupljati podatke od nekog drugog umjesto vas; ili ako je to nerazumno i nepraktično.

Ako ZEISS primi nezatražene osobne podatke o vama, ZEISS će istražiti jesu li ti podaci prikupljeni zakonito (u roku od 30 dana od primitka podataka) i može koristiti ili otkriti te podatke u svrhu utvrđivanja okolnosti. Ako podaci nisu mogli biti prikupljeni zakonito, ZEISS će uništiti podatke ili osigurati da su podaci deidentificirani u roku od 30 dana (ako je dozvoljeno zakonodavstvom).
 

Što „tražiti” i „prikupljati” znači u kontekstu privatnosti?

Sakupiti ili pribaviti osobne podatke iz bilo kojeg izvora i na bilo koji način. Tvrtka ZEISS u praksi će se prema svim osobnim podacima koje čuva u načelu odnositi kao prema podacima koje je sama prikupila. Napomena: u Novom Zelandu pojam "prikupljanje" ne uključuje primanje nezatraženih podataka. Za daljnje informacije obratite se Uredu australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Uredu novozelandskog povjerenika za privatnost.

Odjeljak 13 D Zakona o zaštiti privatnosti

iz 1988. (Australija) odnosi se na prekomorski zakon koji je potreban prema stranom pravu:

"Djelo ili praksa koje je organizacija učinila ili je u njima sudjelovala izvan Australije i vanjskog teritorija ne narušavaju pravo na privatnost pojedinca ako to djelo ili praksu zahtijeva primjenjivi zakon strane države".

Kao multinacionalnoj tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj ovaj je odjeljak od važnosti za ZEISS i zaposlenike tvrtke ZEISS ANZ.

ZEISS neće koristiti ni otkrivati osobne podatke o pojedincu za izravno oglašavanje tamo gdje to nije u skladu sa sljedećim:

 • Zakonom o registru o zabrani pozivanja iz 2006. (Australija);
 • Registrom o zabrani pozivanja (Novi Zeland);
 • Zakonom o neželjenoj pošti iz 2003. (Australija);
 • Zakonom o nezatraženim elektroničkim porukama iz 2007. (Novi Zeland);
 • bilo kojim drugim australskim ili novozelandskim zakonodavstvom, ili zakonom na otoku Norfolk, koje zahtijevaju propisi.

Kontakti

ako imate bojazni u vezi sa zaštitom podataka

Ako imate bojazni u vezi sa zaštitom podataka, kontaktirajte službenika za zaštitu podataka tvrtke ZEISS na adresu:

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Kontakt putem e-pošte (nemojte slati povjerljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Kontakt putem telefona:
+49 7364 20-0 (ključne riječi „privatnost podataka”)

Promjene ove Izjave o zaštiti podataka

Ova se obavijest povremeno izmjenjuje kako bi se osiguralo da udovoljava važećim zakonskim zahtjevima i pokriva sve naše mrežne usluge.

Te izmjene ne utječu na vaša zakonska prava na informacije, ispravke, blokiranje, brisanje i prigovore.

© Carl Zeiss AG – zadnja izmjena: prosinac 2020.