DuraVision® BlueProtect - savršene za aktivnosti u zatvorenom

Usmjerena zaštita od plavog svjetla za prozirne leće

Učinak plavog svjetla na naš vid trenutačno je predmet istraživanja jer smo izloženi svjetlosnim valovima s plavim komponentama kako u zatvorenom tako i na otvorenom. S jedne strane, potrebno nam je plavo svjetlo za zdravlje organizma i našu opću dobrobit. S druge strane, plavo svjetlo može biti opasno, osobito na jakom suncu. Moramo se zaštititi sunčanim naočalama. Međutim, danas smo izloženi većoj količini plavog svjetla nego ikad prije zbog suvremenih izvora svjetlosti, poput LED osvjetljenja i zračenja koje emitiraju digitalni zasloni. Radite li svakodnevno za računalom dulje vrijeme i u prostorijama sa suvremenim sustavima osvjetljenja? Nekim osobama plavo svjetlo koje emitiraju osvjetljenje i zasloni uzrokuje umor i nelagodu. Prozirne leće ZEISS sa zaštitnim slojem DuraVision BlueProtect nude tvrdi sloj i tehnologiju CleanCoat kako bi se olakšalo čišćenje, kao i filtar plavog svjetla koji prigušuje plavo svjetlo u rasponu od 390 do 440 nm.

Prednosti za vas

Zaštita od štetnog plavo-ljubičastog svjetla za prozirne leće

  • Korisno za osobe koje brinu o mogućim štetnim učincima plavo-ljubičaste svjetlosti u zatvorenom i koje traže odgovarajuću zaštitu.
  • ZEISS DuraVision BlueProtect novi je zaštitni sloj za prozirne leće s filtrom za plavo svjetlo koji prigušuje plavo svjetlo u rasponu od 390 do 440 nm.
  • Međutim, propušta „zdravo” plavo svjetlo koje je potrebno našim tijelima. Ispitivanja su pokazala da je plavo svjetlo u rasponu između 400 i 520 nm (maksimalno 460 nm) vrlo važno za regulaciju razine melatonina, a time i za regulaciju našeg bioritma i dobrobiti.
  • Tvrdi zaštitni sloj i CleanCoat za jednostavnije čišćenje – sve je uključeno.

Za koga je DuraVision BlueProtect®?

Zaštita od plavo-ljubičastog svjetla, čak i u zatvorenom

ZEISS DuraVision BlueProtect poseban je zaštitni sloj za leće namijenjen osobama koje mnogo vremena provode u zatvorenom i izložene su mogućim štetnim učincima plavog svjetla koje emitiraju LED svjetla, televizori, zasloni računala ili tableta.

Protection against blue-violet light, also indoors

Dobra i loša svjetlost

Previše svjetlosti u ultraljubičastim i plavo-ljubičastim rasponima može trajno oštetiti ljudsko oko. Isto tako može dovesti do bolne upale konjunktive i rožnice, oštećenja očne kristalne leće (npr. mrene), a posebno mrežnice (makularna degeneracija). Zato je izuzetno važno da nosite sunčane naočale sa 100 %-tnom zaštitom od UV zračenja na jakom suncu, posebno u situacijama kada ima puno odsjaja, primjerice na vodi ili u snježnim planinskim padinama.

Što je s čestim izlaganjem unutarnjim izvorima svjetlosti s velikim udjelom plavog svjetla?

Sada se sve veća pažnja posvećuje jakom plavom svjetlu koje emitiraju LED svjetla i štedne žarulje te zračenju koje emitiraju digitalni zasloni, poput pametnih telefona, zaslona računala, tableta i e-čitača.

Dobra je vijest da nijedno ispitivanje provedeno do sada ne ukazuje na to da upotreba računalnih zaslona ili dugotrajno gledanje u ove nove izvore svjetlosti oštećuje mrežnicu. Važno je zapamtiti i da oči izlažemo 30 puta većoj količini plavog svjetla kada provedemo jedan sat vani po oblačnom vremenu nego kada sjedimo u zatvorenom ispred zaslona.

Ipak, činjenica je da zračenje plavog svjetla iz izvora svjetlosti ili digitalnih zaslona nekim ljudima može biti naporno ili zamorno za oči. Tu vam mogu pomoći leće ZEISS sa zaštitnim slojem DuraVision® BlueProtect. One prigušuju plavo svjetlo u rasponu od 390 do 440 nm, bez poništavanja pozitivnih učinaka plavog svjetla u rasponu od 450 do 500 nm.

Ukratko: prednosti i nedostaci plavog svjetla

Prednosti
Nedostaci

Reguliranje našeg bioritma
Ispitivanja su pokazala da je plavo svjetlo u rasponu između 400 i 520 nm (maksimalno 460 nm) vrlo važno za regulaciju razine melatonina, a time i za regulaciju našeg bioritma i dobrobiti.

Povećani rizik od bolesti mrežnice
Neka su ispitivanja
pokazala da dugotrajna izloženost
plavom svjetlu ispod 460 nm (maksimalno
440 nm) može dovesti do fotokemijskog oštećenja mrežnice. Ova šteta može dugoročno predstavljati
rizik od makularne degeneracije.

Rješenja s filtrom plave svjetlosti društva ZEISS.

Pravi proizvod za zaštitu od mogućih štetnih učinaka plavo - ljubičastog svjetla za svakoga

Portfelj proizvoda ZEISS za zaštitu od mogućih štetnih učinaka plavog svjetla nudi pravo rješenje za svakoga.

Skylet i PhotoFusion društva ZEISS obojene su i samozatamnjujuće leće koje filtriraju plavo svjetlo različitih intenziteta i pružaju 100 %-tnu zaštitu od UV zračenja. DuraVision BlueProtect sada upotpunjuje svoj portfelj posebnim funkcionalnim zaštitnim slojem koji djelomično smanjuje plavo svjetlo. Savršeno za upotrebu u zatvorenim prostorima s niskom razinom plavog svjetla.

Ukratko

Blue light filter solutions from ZEISS.
Preuzmi infografiku
Moj profil vida Utvrdite vaše osobne vidne navike i pronađite individualiziranu leću za vas.
Pronađi ZEISS optičara u blizini