Leće za sunčane naočale: koja je nijansa za vas?

Po čemu se razlikuje dobar par leća za sunčane naočale?

Filozofija izrade leća za sunčane naočale društva ZEISS temelji se na jednostavnom načelu: sunčane naočale potrebno je optimalno prilagoditi vašim potrebama vida, obliku vašeg lica i vašem stilu života – baš kao i vaše svakodnevne naočale.

Važan kriterij kvalitete za dobar par sunčanih naočala jest 100 %-tna zaštita od sunčeva UVA i UVB zračenja i pogodan intenzitet obojenosti u rasponu od 20 do 80 posto.

Mnogo je dostupnih boja. Kako bismo osigurali da leće i okviri sunčanih naočala odgovaraju vašem izgledu, nudimo vam širok spektar pojedinačnih boja, gradiranih nijansi i dvobojnih verzija leća. Na taj način možete odabrati tradicionalnije smeđe, zelene ili sive leće ili neku drugu boju po svom izboru – što god najbolje odgovara vašem osobnom stilu i omiljenim modnim kombinacijama. Mogućnosti su beskrajne.

Ove leće izgledaju dobro i potpuno su funkcionalne. Leće za sunčane naočale ZEISS osiguravaju odličan kontrast boja, poboljšavaju vaš vid u uvjetima jake sunčeve svjetlosti i blještavila, kao i u difuznim uvjetima osvjetljenja. Minimalna težina i izdržljivost leća također povećavaju sigurnost i udobnost, što ih čini savršenim dodatkom za sve aktivnosti na otvorenom – bilo da se radi o sportu, planinarenju ili izletima u grad.

Evo kako odabrati pravu nijansu leće

Postoji beskrajan broj boja, nijansi i verzija koje možete odabrati. Koje su značajke prikladne za vas? Odluka je u potpunosti na vama. Boje ne određuju samo izgled vaših naočala, već imaju i snažan utjecaj na vaše razmišljanje i raspoloženje.

Program boja ZEISS sadrži velik izbor nijansi: pojedinačne boje, gradirane nijanse i trendi dvobojne leće. Razgovarajte sa svojim optičarom i o tome kada i gdje planirate nositi obojene leće: Pri svakodnevnim aktivnostima? Na poslu? Kada se bavite sportom? U posebnim prigodama? Ako planirate nositi naočale redovito ili dulje vrijeme, trebali biste odabrati svjetliju nijansu. Također je važno koliko ste osjetljivi na svjetlost. Ako upotrebljavaju šminku, žene bi prije odabira boja trebale nanijeti svoju uobičajenu kozmetiku za oči i u skladu s tim odabrati nijansu. Razmislite i o tome kakvu odjeću inače nosite. Sve će ovo pomoći vašem optičaru da predloži pravu boju za vas.

Leće s gradiranim nijansama

Osim jednobojnih leća, tzv. gradirane nijanse moguće je napraviti uranjanjem tako da se razina smanjenja svjetlosti smanjuje od vrha do donjeg ruba leće. Ove leće za sunčane naočale imaju gradiranu nijansu i posebno su prikladne za situacije u kojima se svjetlosni uvjeti mijenjaju kada korisnik pogleda prema gore, npr. tijekom vožnje: dok gleda ploču s instrumentima gleda samo kroz lagano obojenu površinu leće, ali i dalje uživa u pogledu bez bljesaka dok vozi i gleda cestu kroz tamno obojeni gornji dio leće.

U našem asortimanu postoji velik izbor leća s gradiranim nijansama – samo pitajte svojeg optičara.

Dvobojne leće

Dvobojnim lećama svoje naočale pretvarate u moderni modni dodatak koji prati modne trendove i trendove šminkanja. Dvobojne leće sadrže višestruke nijanse u jednoj leći. Naše su boje:

  • Jeans – za sportske tipove
  • Pistachio – savršeno nadopunjuje mladenačku odjeću
  • Cinnamon – pruža tradicionalan ali elegantan izgled
  • Stone – za suptilniji stil

Nijanse leća pogodne za vožnju

Sunčane naočale ljeti apsolutno morate imate, osobito kada vozite. Međutim, vozači bi trebali imati na umu da je leća pretamna – i stoga neprikladna za vožnju – ako ima 90 %-tnu ili višu obojenost. Za upotrebu tijekom noći, maksimalna vrijednost ne bi smjela prelaziti 25 %. Prilikom odabira obojenih leća, vozači bi se trebali pobrinuti da odaberu ispravnu obojenost leće.

Kako bi se osiguralo raspoznavanje znakova i semafora, leće za sunčane naočale moraju zadržati prirodne kontraste boja. Zato su zelene, smeđe i sive boje najpogodnije za vožnju.

Samozatamnjujuće leće nisu uvijek najbolji izbor za vožnju. Vjetrobransko staklo blokira velik dio UV zračenja, što znači da se leće ne zatamnjuju kao kada ste vani.
Ako morate znatno smanjiti blještavilo pri vožnji na jakoj sunčevoj svjetlosti, trebali biste se odlučiti za leće za sunčane naočale s gradiranim nijansama ili za polarizirane leće.

Saznajte što optimalna nijansa leća može učiniti za vas

Leće za sunčane naočale ZEISS poboljšavaju percepciju boje i kontrasta te smanjuju neugodno blještavilo, poput odsjaja sunčeve svjetlosti i ometajućih odsjaja na mokrim ili snijegom pokrivenim površinama. Ovo je važan čimbenik za neometan i jasan vid čak i u otežanim svjetlosnim uvjetima kada jedrite, planinarite, surfate ili skijate.

Obojene leće također mogu poboljšati vaš vid dok se bavite sportom i u određenim vremenskim uvjetima. Jantarne i ružičaste nijanse posebno su prikladne za vožnju biciklom te za manje sunčano i oblačno vrijeme. Njihova svojstva za pojačavanje kontrasta pružaju najjasnije vidno polje. Nijansa je osobito važna u manje sunčanim uvjetima kada brzo i precizno trebate razlučiti sitne detalje. Zbog toga je važno prilagoditi intenzitet nijanse korisniku jer uvjeti i okolina u kojima će se nositi naočale utječu na izbor odgovarajuće boje.

Find out what an optimum lens tint can do for you

Kada vozite bicikl, na primjer, vrlo brzo prolazite kroz sunčevu svjetlost i sjene. U ovom slučaju tamna nijansa nije korisna jer se oko ne može dovoljno brzo prilagoditi promjeni količine svjetlosti.

Biciklistima bismo također savjetovali da ne nose samozatamnjujuće leće jer se leće ne mogu razbistriti dovoljno brzo da bi udovoljile tim zahtjevnim uvjetima.

Naša bi preporuka bile sive leće slabije učinkovitosti koje smanjuju blještavilo i vjernije prikazuju boje. Ove leće omogućuju dobar vid tijekom cijele godine, čak i pri jakom dnevnom svjetlu. Žute leće, međutim, filtriraju veći dio plavog svjetla te omogućuju bolji kontrast i lakše razlikovanje neravnih površina.

Evo našeg savjeta: odvojite malo vremena za razgovor sa svojim optičarom i isprobajte nekoliko različitih verzija! Prilikom donošenja odluke odaberite najsvjetliju nijansu koja vam se čini ugodnom – ne biste trebali žmiriti kada nosite ove naočale dok ste izravno osvijetljeni. Bez obzira na to koju nijansu i boju odaberete, pobrinite se za to da vaše leće imaju tvrdi sloj koji ih štiti od ogrebotina i antirefleksni sloj kako bi se spriječili ometajući odsjaji na leći.

Povezani proizvodi

Moj profil vida Utvrdite vaše osobne vidne navike i pronađite individualiziranu leću za vas.
Pronađi ZEISS optičara u blizini