Pravila o upotrebi kolačića

Informacije o korištenju i primjeni kolačića za mrežne usluge (web-mjesta, aplikacije, društvene mreže)

Kolačići, mrežno praćenje i mrežna analitika

ZEISS-ove mrežne usluge koriste kolačiće, piksele za praćenje i druge slične tehnologije (zajednički nazivane „kolačići” u daljnjem tekstu) kako bi prepoznale vaš preglednik ili krajnji uređaj, saznale više o vašim interesima i pružile vam osnovne funkcije i usluge, kao i u druge svrhe.

Prednost je kolačića u tome što vam omogućuju korištenje naših brojnih ponuda, usluga ili značajki. Ako ne dopustite korištenje kolačića ili ih odbijete, možda nećete moći koristiti različite aspekte naših mrežnih usluga ili druge proizvode ili usluge jer za njih mogu biti potrebni kolačići.

Odobrene treće strane također mogu koristiti kolačiće pri vašoj interakciji sa ZEISS-ovim uslugama. Treće strane uključuju tražilice, pružatelje usluga mjerenja i analize, društvene mreže i tvrtke za oglašavanje. Treće strane koriste kolačiće za pružanje sadržaja, uključujući oglase koji su relevantni za vaše interese, za mjerenje učinkovitosti svojih oglasa i za pružanje usluga u ime tvrtke ZEISS. Za više informacija o trećim stranama koje smiju koristiti kolačiće, molimo pogledajte odjeljak "Tehnologije praćenja i kolačića".

U određenim slučajevima prikupljeni podaci mogu se koristiti za identifikaciju posjetitelja. Prikupljeni podaci koriste se za poboljšanje ponude ili ciljanje korisnika. IP adrese obično se skraćuju ili se obrađuju samo u anonimnom obliku.

Ovisno o njihovoj funkciji i svrsi, kolačići se mogu grupirati u različite kategorije: kolačići potrebni zbog tehničkih razloga te funkcionalni kolačići, statistički kolačići, kolačići za marketinške svrhe te kolačići društvenih mreža.

Kako ZEISS koristi kolačiće?

Kolačići se koriste za nadgledanje pristupa našim mrežnim uslugama te za implementaciju funkcionalnosti namijenjenih društvenim mrežama i marketingu. Također prosljeđujemo informacije svojim partnerima u analitičke i marketinške svrhe te u svrhe povezane s društvenim mrežama. Naši partneri mogu povezati te podatke s drugim podacima koje pružite ili drugim podacima koje su prikupili kroz korištenje njihovih usluga. Takvom se korištenju možete usprotiviti u različitoj mjeri. Da biste to učinili, molimo odaberite osobne postavke klikom na "Postavke praćenja" na dnu ove stranice.

ZEISS koristi kolačiće na razne načine i za sljedeće svrhe:

 • Da vas prepoznamo i potvrdimo vašu autentičnost kad koristite naša web-mjesta ili aplikacije kako bismo vam pružili usluge koje ste zatražili
 • Kako bismo vam na raspolaganje stavili ZEISS-ova web-mjesta i aplikacije koje koristite
 • Za pohranjivanje vaših postavki ili označavanje mjesta na kojem ste prestali koristiti ZEISS-ovo web-mjesto ili aplikaciju
 • Da bismo mjerili vaše korištenje ZEISS-ovih web-mjesta i aplikacija kako bismo mogli poboljšati naša web-mjesta i mrežne usluge i mijenjati ih tako da više odgovaraju vašim interesima.
 • Kako bismo bolje razumjeli koji su vaši interesi te kako bismo vam tijekom vašeg posjeta ZEISS-ovim web mjestima mogli prikazati relevantne informacije
 • Za omogućavanje sadržaja, uključujući oglase, koji je relevantan za vaše interese na ZEISS-ovim web-mjestima i web-mjestima trećih strana te za generiranje izvješća. To nam omogućuje mjerenje i analizu učinka naših usluga.
 • Kako bismo spriječili prijevare i unaprijedili sigurnost.
 • Za provedbu istraživanja i dijagnostike kako bismo poboljšali sadržaje, proizvode i usluge.

Osobne preporuke

Upotrebljavamo softver za izradu i ažuriranje korisničkih profila. Postupak uključuje uporabu kolačića za svrhe praćenja na web-mjestu.

U nekim slučajevima upotrebljavamo metodu ponovnog ciljanja kojom se posjetitelji našeg web-mjesta označuju kako bi im se mogle predstaviti ciljane informacije na drugim web-mjestima. Te se informacije ne mogu upotrebljavati za identifikaciju pojedinaca i mogu se deaktivirati u bilo kojem trenutku promjenom postavki prikaza ili postavki privatnosti u vašem pregledniku.

U nekim slučajevima upotrebljavamo funkciju ponovnog ciljanja tvrtke Google Inc. Tom se značajkom posjetiteljima web-mjesta prikazuju oglasi povezani s njihovim interesima unutar Googleove oglašivačke mreže. U tu svrhu se u posjetiteljevu pregledniku pohranjuje kolačić, što omogućuje identifikaciju korisnika pri posjetu nekom drugom web-mjestu koje je dio Googleove oglašivačke mreže. Na tim web-mjestima korisniku se mogu prikazati oglasi povezani sa sadržajem kojem je prethodno pristupio na drugim web-mjestima koja također upotrebljavaju značajku Googleovog ponovnog ciljanja. Prema tvrtki Google, tijekom tog postupka ne prikupljaju se osobni podaci. Ako ne želite da Google upotrebljava značajku ponovnog ciljanja, ona se načelno može deaktivirati promjenom postavki na http://www.google.com/settings/ads.

Uporabom Googleove značajke ponovnog ciljanja i značajke „sličnih publika”, prilikom posjeta web-mjestima unutar Googleove takozvane „prikazivačke mreže” mogu vam se prikazivati oglasi društva ZEISS koji su prilagođeni vama i vašim osobnim interesima. Kolačiće koji se upotrebljavaju u ovom postupku također možete deaktivirati u bilo kojem trenutku promjenom postavki prikaza ili postavki privatnosti u svom pregledniku.

Društvene mreže

Na primjer, kolačiće društvenih mreža koristimo za aktiviranje ikona softverskih priključaka (plug-in) za društvene mreže. Time se također operateru društvene mreže omogućava praćenje pristupa društvenim mrežama i pregledavanja sadržaja na našim i drugim web-mjestima.

Ako želite izmijeniti, ograničiti ili se suprotstaviti upotrebi kolačića ili analizi vašeg ponašanja tijekom pregledavanja mrežnih sadržaja ili ako želite povući svoj prigovor, možete promijeniti postavke i upravljati postavkama za svako web-mjesto u većini standardnih preglednika kako slijedi:

 • Chrome: kliknite na ikonu lokota pored adresne trake (na stranicama s potvrdom SSL-a) ili ikonu informacija (i).
 • Firefox: kliknite na ikonu pored web-adrese. Desno od potvrdnog okvira odaberite „Dodatne informacije”. Upravljanje kolačićima nalazi se pod „Privatnost & sigurnost”.
 • Internet Explorer/Edge: kliknite na ikonu zupčanika, zatim idite na „Dodaci” > „Internetske mogućnosti”. Idite na karticu „Privatnost”. Opcije upravljanja kolačićima nalaze se pod „Napredno”.

Pomoću postavki preglednika također možete upravljati kolačićima preglednika za uobičajene web-preglednike. Funkcija pomoći većine web-preglednika objašnjava kako možete spriječiti da vaš preglednik prihvaća nove kolačiće, kako vas preglednik može obavijestiti kada primite novi kolačić, kako onemogućiti kolačiće i kada su kolačići istekli. Ako deaktivirate sve kolačiće u pregledniku, ni ZEISS niti treće strane neće prenijeti kolačiće u vaš preglednik. Međutim, ako to učinite, možda ćete morati ručno prilagoditi neke postavke svaki put kad posjetite web-mjesto, a neke značajke i usluge možda neće raditi.

Društvene mreže

Korištenjem društvenih mreža nudimo opsežne opcije za kontakt i informacije, na temelju čl. 6 odj. 1 rečenica 1 točka f OUZP-a (EU GDPR). Ove usluge društvenih mreža mogu prikupljati osobne podatke, npr. putem korisničkog profila.

Neka ZEISS-ova web-mjesta imaju sljedeće gumbe ili softverske priključke društvenih mreža za druge mrežne ponude.

Ta dugmad, ako se prikazuje na web-mjestu, ne uspostavlja vezu s Facebookom i Twitterom ili sličnim pružateljima mrežnih usluga. U svrhu aktiviranja veze i uspostave komunikacije s Facebookom i Twitterom, morate prvo dati svoj pristanak klikom na dugme.

Ako ste već prijavljeni na određenu društvenu mrežu, to je moguće izvesti bez otvaranja novog prozora. Budući da se prijenos vrši izravno, ne dobivamo informacije o prenesenim podacima. Prenosi se samo činjenica da ste pristupili određenom web-mjestu. Ako ste istovremeno prijavljeni na Facebook & Co, te će informacije biti pridružene uz vaš korisnički račun na društvenoj mreži i time povezane s vama.

Najbolji način za dobivanje informacija o tome kako Facebook i Twitter dalje upotrebljavaju i pohranjuju vaše osobne podatke jest da se izravno obratite tim tvrtkama.

Isto tako, moguće je blokirati softverske priključke društvenih mreža putem vašeg preglednika s pomoću dodataka.

Facebook for Business – automatsko napredno uparivanje

Ova funkcija aktivna je samo ako ste u našoj izjavi o pristanku na uporabu kolačića dali svoj pristanak za uporabu Facebookovih piksela za praćenje. Ako date svoj pristanak, automatsko napredno uparivanje upotrebljavat će se na nekim web-mjestima društva ZEISS. Ova funkcija dijeli vašu adresu e-pošte i/ili broj telefona kada ih unosite u obrazac i predajete ga na web-mjestu društva ZEISS. Vaši podaci šifriraju se prije prijenosa, a Facebook ih upotrebljava kako bi vas mogao uspješnije pridružiti određenoj ciljnoj skupini. Nakon toga, Facebook briše vaše podatke.

Facebookove stranice obožavatelja

Prema odluci Suda Europske unije od 5. lipnja 2018. godine, odgovornost za rad Facebookovih stranica obožavatelja dijele tvrtka Facebook i tvrtke koje upravljaju stranicama. Osobni podaci koje Facebook prikuplja i obrađuje za potrebe usluge Facebook Insights bit će dostupni društvu ZEISS u anonimiziranom obliku. To znači da ne primamo nikakve informacije o ponašanju pojedinačnih korisnika. Kako bismo poboljšali naš sadržaj, društvo ZEISS upotrebljava uslugu Facebook Insights odnosno alate trećih strana koji upotrebljavaju podatke koje pruža Facebook kako bi procijenilo na koji se način naš sadržaj prima i upotrebljava. Ovo se temelji na čl. 6. st. 1. toč. f Opće uredbe o zaštiti podataka.

Korištene tehnologije praćenja i kolačića

Pregled korištenih tehnologija praćenja i kolačića

Promjene i opozivanje

Možete promijeniti ili opozvati svoju privolu za korištenje kolačića u bilo kojem trenutku. Kako biste to učinili, morate aktivirati i/ili izbrisati svoje kolačiće.

ZEISS-ove mrežne usluge možete koristiti, a da ne date privolu za korištenje kolačića. Neki dijelovi ili funkcije ZEISS-ovih mrežnih usluga možda više neće raditi ili mogu nepravilno raditi bez kolačića.

Vaš preglednik vam omogućuje promjenu postavki kolačića. Postavke kolačića u pregledniku obično su smještene pod izbornikom „Opcije”, „Alati” ili „Osobne postavke” u vašem web pregledniku. Također možete pregledati izbornik „Pomoć” za svoj preglednik. Različiti preglednici mogu koristiti različite mehanizme za deaktivaciju kolačića.

Detaljnije informacije o promjeni svojih postavki kolačića možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Kontakti

Ako imate još pitanja o ZEISS-ovim Pravilima o upotrebi kolačića, obratite se službeniku za zaštitu podataka tvrtke na sljedeću adresu.

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Kontakt putem e-pošte (nemojte slati povjerljive podatke):
datap rivacy @zeiss .com

Kontakt putem telefona: +49 7364 20-0 (ključne riječi „privatnost podataka”)