Pravila o upotrebi kolačića

Informacije o korištenju i primjeni kolačića za mrežne usluge (web-mjesta, aplikacije, društvene mreže)

Kolačići, mrežno praćenje i mrežna analitika

ZEISS-ove mrežne usluge koriste kolačiće, piksele za praćenje i druge slične tehnologije (zajednički nazivane „kolačići” u daljnjem tekstu) kako bi prepoznale vaš preglednik ili krajnji uređaj, saznale više o vašim interesima i pružile vam osnovne funkcije i usluge, kao i u druge svrhe.

Prednost je kolačića u tome što vam omogućuju korištenje naših brojnih ponuda, usluga ili značajki. Ako ne dopustite korištenje kolačića ili ih odbijete, možda nećete moći koristiti različite aspekte naših mrežnih usluga ili druge proizvode ili usluge jer za njih mogu biti potrebni kolačići.

Odobrene treće strane također mogu koristiti kolačiće pri vašoj interakciji sa ZEISS-ovim uslugama. Treće strane uključuju tražilice, pružatelje usluga mjerenja i analize, društvene mreže i tvrtke za oglašavanje. Treće strane koriste kolačiće za pružanje sadržaja, uključujući oglase koji su relevantni za vaše interese, za mjerenje učinkovitosti svojih oglasa i za pružanje usluga u ime tvrtke ZEISS. Za više informacija o trećim stranama koje smiju koristiti kolačiće, molimo pogledajte odjeljak "Tehnologije praćenja i kolačića".

U određenim slučajevima prikupljeni podaci mogu se koristiti za identifikaciju posjetitelja. Prikupljeni podaci koriste se za poboljšanje ponude ili ciljanje korisnika. IP adrese obično se skraćuju ili se obrađuju samo u anonimnom obliku.

Ovisno o njihovoj funkciji i svrsi, kolačići se mogu grupirati u različite kategorije: kolačići potrebni zbog tehničkih razloga te funkcionalni kolačići, statistički kolačići, kolačići za marketinške svrhe te kolačići društvenih mreža.

Kako ZEISS koristi kolačiće?

Kolačići se koriste za nadgledanje pristupa našim mrežnim uslugama te za implementaciju funkcionalnosti namijenjenih društvenim mrežama i marketingu. Također prosljeđujemo informacije svojim partnerima u analitičke i marketinške svrhe te u svrhe povezane s društvenim mrežama. Naši partneri mogu povezati te podatke s drugim podacima koje pružite ili drugim podacima koje su prikupili kroz korištenje njihovih usluga. Takvom se korištenju možete usprotiviti u različitoj mjeri. Da biste to učinili, molimo odaberite osobne postavke klikom na "Postavke praćenja" na dnu ove stranice.

ZEISS koristi kolačiće na razne načine i za sljedeće svrhe:

 • Da vas prepoznamo i potvrdimo vašu autentičnost kad koristite naša web-mjesta ili aplikacije kako bismo vam pružili usluge koje ste zatražili
 • Kako bismo vam na raspolaganje stavili ZEISS-ova web-mjesta i aplikacije koje koristite
 • Za pohranjivanje vaših postavki ili označavanje mjesta na kojem ste prestali koristiti ZEISS-ovo web-mjesto ili aplikaciju
 • Da bismo mjerili vaše korištenje ZEISS-ovih web-mjesta i aplikacija kako bismo mogli poboljšati naša web-mjesta i mrežne usluge i mijenjati ih tako da više odgovaraju vašim interesima.
 • Kako bismo bolje razumjeli koji su vaši interesi te kako bismo vam tijekom vašeg posjeta ZEISS-ovim web mjestima mogli prikazati relevantne informacije
 • Za omogućavanje sadržaja, uključujući oglase, koji je relevantan za vaše interese na ZEISS-ovim web-mjestima i web-mjestima trećih strana te za generiranje izvješća. To nam omogućuje mjerenje i analizu učinka naših usluga.
 • Kako bismo spriječili prijevare i unaprijedili sigurnost.
 • Za provedbu istraživanja i dijagnostike kako bismo poboljšali sadržaje, proizvode i usluge.

Osobne preporuke

Mi koristimo softver za izradu korisničkih profila i njihovo ažuriranje. Postupak uključuje korištenje kolačića za svrhe praćenja na web-mjestu.

U nekim slučajevima koristimo metodu ponovnog ciljanja publike, kojom se posjetitelji našeg web-mjesta označuju kako bi im se mogle predstaviti ciljane informacije na drugim web-stranicama. Te se informacije ne mogu koristiti za identifikaciju pojedinih osoba i mogu se deaktivirati u bilo kojem trenutku promjenom postavki prikaza ili postavki privatnosti u vašem pregledniku.

U nekim slučajevima koristimo funkciju ponovnog ciljanja publike tvrtke Google Inc. Tom se značajkom posjetiteljima web-mjesta prikazuju oglasi povezani s njihovim interesima unutar Googleove oglašavačke mreže. S tom se namjenom kolačić sprema u posjetiteljevu pregledniku, što omogućuje identifikaciju korisnika pri posjetu nekom drugom web-mjestu koje je dio Googleove oglašavačke mreže. Na tim web-mjestima korisniku mogu biti prikazani oglasi povezani sa sadržajem koji je prethodno gledao na drugim web-mjestima koja koriste značajku Googleovog ponovnog ciljanja publike. Prema Googleu, tijekom tog postupka ne prikupljaju se osobni podaci. Ako ne želite da Google koristi značajku ponovnog ciljanja publike, ona se načelno može deaktivirati promjenom postavki na http://www.google.com/settings/ads .

Putem korištenja Googleove značajke ponovnog ciljanja publike i značajke "sličnih publika", mogu vam se prikazivati oglasi tvrtke ZEISS koji su prilagođeni vama i vašim osobnim interesima prilikom posjeta web-mjestima unutar Googleove takozvane „prikazivačke mreže”. Kolačiće, koji se koriste u ovom postupku, također možete deaktivirati u bilo kojem trenutku promjenom postavki prikaza ili postavki privatnosti u vašem pregledniku.

Društvene mreže

Na primjer, kolačiće društvenih mreža koristimo za aktiviranje ikona softverskih priključaka (plug-in) za društvene mreže. Time se također operateru društvene mreže omogućava praćenje pristupa društvenim mrežama i pregledavanja sadržaja na našim i drugim web-mjestima.

Ako želite izmijeniti, ograničiti ili se suprotstaviti upotrebi kolačića ili analizi vašeg ponašanja tijekom pregledavanja mrežnih sadržaja ili ako želite povući svoj prigovor, možete promijeniti postavke i upravljati postavkama za svako web-mjesto u većini standardnih preglednika kako slijedi:

 • Chrome: kliknite na ikonu lokota pored adresne trake (na stranicama s potvrdom SSL-a) ili ikonu informacija (i).
 • Firefox: kliknite na ikonu pored web-adrese. Desno od potvrdnog okvira odaberite „Dodatne informacije”. Upravljanje kolačićima nalazi se pod „Privatnost & sigurnost”.
 • Internet Explorer/Edge: kliknite na ikonu zupčanika, zatim idite na „Dodaci” > „Internetske mogućnosti”. Idite na karticu „Privatnost”. Opcije upravljanja kolačićima nalaze se pod „Napredno”.

Pomoću postavki preglednika također možete upravljati kolačićima preglednika za uobičajene web-preglednike. Funkcija pomoći većine web-preglednika objašnjava kako možete spriječiti da vaš preglednik prihvaća nove kolačiće, kako vas preglednik može obavijestiti kada primite novi kolačić, kako onemogućiti kolačiće i kada su kolačići istekli. Ako deaktivirate sve kolačiće u pregledniku, ni ZEISS niti treće strane neće prenijeti kolačiće u vaš preglednik. Međutim, ako to učinite, možda ćete morati ručno prilagoditi neke postavke svaki put kad posjetite web-mjesto, a neke značajke i usluge možda neće raditi.

Društvene mreže

Korištenjem društvenih mreža nudimo opsežne opcije za kontakt i informacije, na temelju čl. 6 odj. 1 rečenica 1 točka f OUZP-a (EU GDPR). Ove usluge društvenih mreža mogu prikupljati osobne podatke, npr. putem korisničkog profila.

Neka ZEISS-ova web-mjesta imaju sljedeće gumbe ili softverske priključke društvenih mreža za druge mrežne ponude.

Ti gumbi, ako se prikazuju na web-mjestu, ne uspostavljaju vezu s Facebookovim, Twitterovim ili sličnim pružateljima mrežnih usluga. Kako bi se veza aktivirala i u svrhu komunikacije s Facebookom i Twitterom, morate prvo dozvoliti povezivanje – klikom na gumbe.

Ako ste već prijavljeni na određenu društvenu mrežu, to je moguće izvesti bez otvaranja novog prozora. Budući da se prijenos provodi izravno, ne dobivamo informacije o prenesenim podacima. Prenosi se činjenica da ste pokrenuli određenu stranicu. Ako ste istovremeno prijavljeni na Facebook & Co, te će informacije biti dodijeljene vašem korisničkom računu na društvenoj mreži i time biti povezane s vama.

Najbolji način za dobivanje informacija o tome kako Facebook i Twitter dalje koriste i pohranjuju vaše osobne podatke jest izravno od tih tvrtki.

Isto tako, putem vašeg preglednika moguće je blokirati softverske priključke društvenih mreža pomoću dodataka (add-ons).

Korištene tehnologije praćenja i kolačića

Pregled korištenih tehnologija praćenja i kolačića

Promjene i opozivanje

Možete promijeniti ili opozvati svoju privolu za korištenje kolačića u bilo kojem trenutku. Kako biste to učinili, morate aktivirati i/ili izbrisati svoje kolačiće.

ZEISS-ove mrežne usluge možete koristiti, a da ne date privolu za korištenje kolačića. Neki dijelovi ili funkcije ZEISS-ovih mrežnih usluga možda više neće raditi ili mogu nepravilno raditi bez kolačića.

Vaš preglednik vam omogućuje promjenu postavki kolačića. Postavke kolačića u pregledniku obično su smještene pod izbornikom „Opcije”, „Alati” ili „Osobne postavke” u vašem web pregledniku. Također možete pregledati izbornik „Pomoć” za svoj preglednik. Različiti preglednici mogu koristiti različite mehanizme za deaktivaciju kolačića.

Detaljnije informacije o promjeni svojih postavki kolačića možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Kontakti

Ako imate još pitanja o ZEISS-ovim Pravilima o upotrebi kolačića, obratite se službeniku za zaštitu podataka tvrtke na sljedeću adresu.

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Kontakt putem e-pošte (nemojte slati povjerljive podatke):
datap rivacy @zeiss .com

Kontakt putem telefona: +49 7364 20-0 (ključne riječi „privatnost podataka”)