ZEISS grupa

Zaštita podataka

Informacije kako ZEISS-ove mrežne usluge (web stranice, aplikacije, društvene mreže) prikupljaju i obrađuju vaše osobne podatke

Sljedeći informativni list, "Pregled zaštite podataka", pruža kratak pregled toga kako ZEISS-ove mrežne usluge (web-mjesta, aplikacije, društvene mreže) prikupljaju i obrađuju vaše osobne podatke. Puni detalji tog postupka dostupni su u cjelovitoj verziji naše Obavijesti o zaštiti podataka.

Pregled zaštite podataka

Koje podatke prikupljamo?

I. Kada otvorite i/ili koristite naše mrežne usluge, prikupljene informacije uključuju:

 • vrstu preglednika koji koristite
 • stranice koje ste posjetili na našem web-mjestu
 • operativni sustav
 • vašu IP adresu ili skraćenu IP adresu
 • ponašanje korisnika (npr. pokreti miša, ponašanje prilikom klika, trajanje sesije itd.)

Podaci se uglavnom prikupljaju i koriste u anonimnom ili pseudonimiziranom obliku.

II. Ako ste se već registrirali na našoj web stranici, dobrovoljno ste pružili sve informacije o sebi, što uključuje:

 • Ime, prezime i naslov
 • Podaci za plaćanje
 • Informacije za kontakt (npr email, telefon)
 • Adresa i podaci za narudžbu
 • Tvrtka, grupni zadatak
 • Proizvodi i oprema koju koristite
 • Osobni interesi i preferencije

Kako se prikupljaju podaci putem ZEISSovih mrežnih usluga?

ZEISS-ove mrežne usluge koriste različite vrste kolačića ili tehnologije praćenja s različitim funkcijama. One ispunjavaju samo tehničke funkcije, a istodobno pridonose optimizaciji web-mjesta, interakcijama s društvenim mrežama, kao i oglasima povezanima s korištenjem na našoj strani i na strani partnera. Kao rezultat, također pružamo informacije našim partnerima u svrhu analize, marketinga i društvenih medija. U svakom trenutku imate pravo prigovoriti na korištenje navedenih tehnologija. Kliknite na „Postavke" da biste odabrali osobne postavke kolačića:

Mrežne usluge tvrtke ZEISS prikupljaju podatke putem automatiziranih postupaka ili unosa korisnika, npr. putem:

 • piksela za praćenje kolačića
 • izravnih unosa korisnika
 • praćenja različitih uređaja, praćenja miša i sličnih metoda.

Zahvaljujući kolačićima web-mjesta postaju jednostavnija za upotrebu, učinkovitija i sigurnija. Kolačić je tekstualna datoteka s informacijama o aktivnosti korisnika koja se privremeno pohranjuje u pregledniku korisnika. Može se upotrebljavati za definiranje i spremanje željenih postavki posjetitelja i postavki web-mjesta.

Napomena: dodatne informacije o kolačićima i drugim internetskim tehnologijama dostupne su u našoj Obavijesti o zaštiti podataka.

Zašto ZEISS mrežne usluge obrađuju i koriste moje osobne podatke? Kada ZEISS koristi i obrađuje moje osobne podatke?

Treba napomenuti da tvrtka ZEISS prikuplja osobne podatke samo za pojedinačne slučajeve i u određene svrhe. Sljedeći popis razloga stoga nije iscrpan.

 1. Za pružanje naših proizvoda i usluga
 2. Radi usklađivanja sa zakonskim obvezama
 3. Za provjere kreditne sposobnosti pri obradi uplata koje upotrebljavaju nesigurne načine plaćanja
 4. Za sprječavanje prijevara prilikom kupovine
 5. U marketinške svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontaktiranja i u obrascima za kontakt
 11. Tijekom upotrebe zaštićenih područja, kao što je ZEISS ID, i za provjeru autentičnosti
 12. U mrežnoj trgovini
 13. Za zahtjeve
 14. Tijekom upotrebe digitalnih usluga tvrtke ZEISS, npr. platformi, pretplaćivanja ili otkazivanja pretplata na biltene i tijekom upotrebe aplikacija

Znamo da vam je važno da se vaši osobni podaci pažljivo obrađuju. Budući da je zaštita podataka u tvrtki ZEISS od iznimne važnosti, brinemo o tome da se vaši podaci prikupljaju, obrađuju i upotrebljavaju strogo u skladu sa zakonom. Vaši osobni podaci potrebni su nam u prethodno navedenim slučajevima.

Ti podaci pomažu nam u stalnom unaprjeđivanju naših web-mjesta i pružanju individualiziranog korisničkog iskustva. Pojedinačne stavke osobnih podataka upotrebljavaju se za obradu vaših narudžbi, isporuku kupljene robe i proizvoda, potvrdu vaše kreditne sposobnosti, obradu plaćanja, sprječavanje prijevara i pružanje informacija o vašim narudžbama i našim proizvodima, uslugama i posebnim ponudama.

Kako bismo bili sigurni da možemo brzo stupiti u kontakt s vama, potrebna nam je vaša adresa e-pošte. Vaša će se adresa upotrebljavati isključivo u svrhe oglašavanja ako ste za to dali izričito dopuštenje.

Pravna osnova za obradu osobnih podataka

Vaše podatke obrađujemo samo u skladu s primjenjivim zakonima. Konkretno, vaše ćemo podatke obrađivati u skladu s člankom 6. i člankom 9. Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP), kao i u skladu s uvjetima za davanje privole u članku 7. OUZP-a. Vaše ćemo podatke, između ostalog, obrađivati na sljedećim pravnim osnovama. Napominjemo da ovo nije potpun ili iscrpan popis pravnih osnova. Ovo su samo primjeri koji imaju za cilj učiniti pravnu osnovu transparentnijom.

 • Privola (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (a) OUZP-a i članak 7. OUZP-a ili članak 9. stavak 2. točka (a) i članak 7. OUZP-a): obrađivat ćemo određene podatke samo na temelju vaše izričite i dobrovoljne privole, koju nam date unaprijed. Imate pravo povući svoju privolu u bilo kojem trenutku s učinkom u budućnosti.
 • Izvršavanje ugovora / predugovornih mjera (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (b) OUZP-a): trebamo pristup određenim podacima za pokretanje ili izvršavanje vašeg ugovora s tvrtkom ZEISS i partnerima tvrtke.
 • Usklađenost sa zakonskim obvezama (članak 6. stavak 1. rečenica 1. točka (c) OUZP-a): ZEISS podliježe nizu zakonskih odredbi. Da bismo ispunili te zahtjeve, moramo obraditi određene podatke.
 • Zaštita legitimnih interesa (članak 6., stavak 1. rečenica 1. točka (f)): ZEISS će obraditi određene podatke kako bi zaštitio svoje interese ili interese trećih strana. Međutim, to vrijedi samo ako vaši interesi u pojedinom slučaju ne prevladaju u odnosu na druge legitimne interese.

Gdje se obrađuju moji osobni podaci?

U načelu, vaši se podaci obrađuju na poslužiteljima koji se nalaze u Njemačkoj. Ako je dopušteno, vaši se podaci također mogu obrađivati i u drugim zemljama osim Njemačke. Korisničke informacije dijelom obrađuju vanjske tvrtke koje je angažirao ZEISS.

Pri prosljeđivanju podataka unutar ZEISS Grupe (ako je dopušteno), prijenosu podataka u inozemstvo i obradi podataka u suradnji s vanjskim partnerima ZEISS prati primjenjive zakone o zaštiti podataka i  koristi zaštitne mjere pri tim aktivnostima najbolje što je moguće putem raspoloživih sredstava za zaštitu osobnih podataka, uključujući ugovore o obradi osobnih podataka, standardne ugovorne klauzule EU-a i međunarodne konvencije. Ako lokalni zahtjevi u inozemstvu ne zadovoljavaju razinu zaštite koju pruža Povelja Europske unije o temeljnim pravima, ZEISS će nastojati odgovarajućim mjerama smanjiti rizike obrade osobnih podataka na minimum.

Koja prava imam?

 • The right to information
 • The right to object, including the right to withdraw your objection
 • The right to have information deleted or released/transferred
 • The right to limit or block the processing of information
 • The right to have information corrected
 • The right of appeal, also through a responsible supervisory authority
 • The right to withdraw your consent
 • The right to not be subject to a decision based solely on automated processing, including profiling

If you have a data protection concern, please contact:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Contact via email (no confidential content, please): datap rivacy @zeiss .com
Contact by phone: +49 7364 20-0 (keyword "data protection")
Contact via web form: Go to form

Kada se brišu moji osobni podaci?

Izbrisat ćemo vaše osobne podatke kada svrha za koju su prikupljeni više ne postoji; to može uključivati informacije prikupljene tijekom izvršenja ugovora koji je raskinut. Kako bismo se pridržavali zakonskih propisa o trgovini i porezima te drugih zakonskih obveza, može biti potrebno da pohranimo vaše privatne podatke i dulje od svrhe za koju su prikupljeni ili prvotno blokirati podatke kako bi bili korišteni u kasnijoj obradi. . To također može biti nužno za dokazivanje, ostvarivanje i obranu pravnih zahtjeva.

Kako ZEISS štiti moje osobne podatke?

Kada se prijavite na posebno zaštićena područja, npr. putem ZEISS ID-a ili u mrežne trgovine, kada se registrirate za sudjelovanje u natjecanjima ili prilikom narudžbe, vaši se osobni podaci prenose nama. Kako bismo osigurali da vaši podaci ne završe u pogrešnim rukama, oni se šifriraju pomoću standardnih, najsuvremenijih metoda kao što je SSL šifriranje (sloj sigurnih priključaka). To je dokazana i sigurna metoda prijenosa podataka na internetu.

ZEISS također koristi širok spektar dodatnih tehničkih i operativnih sigurnosnih mjera kako bi osigurao zaštitu osobnih podataka svojih partnera i kupaca. U kombinaciji s tim sigurnosnim mjerama, povremeno od vas možemo zatražiti da dokažete svoj identitet prije nego što vam omogućimo pristup vašim osobnim podacima.

Koristi li ZEISS kolačiće?

Tvrtka ZEISS upotrebljava kolačiće kako bi osigurala da vaše korisničko iskustvo bude što ugodnije i praktičnije. Želite li znati više o tome kako upotrebljavamo kolačiće?

Saznajte više o kolačićima i drugim internetskim tehnologijama

Vaš ID za ZEISS-ov korisnički račun

Vaš ZEISS ID račun može se koristiti za prijavu na širok raspon ZEISS-ovih proizvoda i usluga. Kad se prijavite, podaci koje ste dobrovoljno dali koriste se za izradu personaliziranog zapisa podataka. Ti podaci pomažu nam da vam pružimo proizvode i usluge koji su bolje prilagođeni vama osobno.

Povlačenje dozvole za korištenje vaših osobnih podataka

To withdraw permission for the use of your personal information, click the link below:

Viewwithdrawal form

Krivotvorene e-poruke (spoofing), neželjena poštu i krađa identiteta

Beware of phishing and spoofing activities

Unfortunately, the ZEISS brand is among those which are misused for deceptive purposes. In more specific terms, this means that users sometimes receive falsified emails supposedly sent from ZEISS. These emails are often visually designed to look like ZEISS communications and can in some cases be difficult to tell apart from authentic emails from ZEISS.

In these cases, the persons sending the falsified emails are attempting to exploit the trust between ZEISS and its customers in order to steal sensitive information (e.g. login details, customer information, payment information) or to install malicious software on your computer or smartphone.

These emails are not created or sent by ZEISS, even if our name is used to make it appear so. Unfortunately, this also means that ZEISS has no control over the creation and sending of illegitimate emails.

The following characteristics can help you identify whether the email you received is actually from ZEISS:

 • Confirmation emails and invoices from ZEISS should only be for itemsyou actually ordered.
 • Emails from ZEISS should be free of typographical and grammatical errors, since they are proofread before being sent.

In some areas of our websites, we also provide information about, and links to, third-party websites. We do this only if we are firmly convinced of the seriousness of the respective supplier. However, ZEISS is not responsible for the data protection stipulations or contents of these websites and assumes no liability in this regard. These external links are marked with the following icon:

The right way to deal with spam, phishing and spoofing emails:

 • We recommend that you delete suspicious emails immediately.
 • Never open links or attachments in suspicious emails and never give outyour personal information.
 • We also recommend running a virus scan on your computer.

If an email contains unusual or suspicious information regarding your order or your customer information, sign in to the online shop with which you placed the order. There, you will find a list of all the orders you have actually placed, along with the status and invoice number for each order. To do this, manually enter the address of the particular ZEISS online service in your browser. Manually entering the address allows you to avoid the risk of being sent to fraudulent websites via links contained in the email.

Tip: If you're unsure about an email you've received, use our contact service to get in touch with us or write us a message at contact form.

Propisi koji se odnose na pojedine zemlje

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Ruskoj Federaciji:

Ovdje navedene usluge nisu namijenjene građanima Ruske Federacije čija je stalna adresa u Rusiji. Ako ste državljanin Ruske Federacije i vaša stalna adresa nalazi se u Rusiji, potvrđujete da ste unijeli sve osobne podatke prilikom korištenja naših usluga samovoljno i o svojem vlastitom riziku i da ste isključivo odgovorni za te podatke; također potvrđujete da korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da vaši osobni podaci budu prikupljeni i preneseni u SAD i druge zemlje radi obrade te da ZEISS ne može biti odgovoran za nepoštivanje zakona Ruske Federacije.


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Narodnoj Republici Kini:

Korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da se vaši osobni podaci prikupljaju, obrađuju i prenose primateljima izvan Kine.


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u SAD-u:

Sadržaj ovog web-mjesta može biti ograničen osobama u određenim geografskim regijama (uključujući SAD). ZEISS ne tvrdi da su web-mjesto ili njegov sadržaj dostupni ili prikladni izvan ovih regija. Pristup web-mjestu može biti nezakonit za određene osobe u određenim zemljama. Ako pristupite web-mjestu suprotno ovim zakonskim uvjetima, činite to na vlastitu inicijativu i odgovorni ste za pridržavanje primjenjivih zakona.

Zakon „Shine the Light” američke savezne države Kalifornije omogućuje stanovnicima Kalifornije da zatraže određene informacije o podacima koje ZEISS prikupi i proslijedi trećim stranama u svrhu izravnog marketinga.

Ako želite zatražiti dodatne informacije koje obuhvaća zakon „Shine the Light”, obratite nam se koristeći prethodno navedene informacije ili pošaljite zahtjev na navedenu adresu s izrazom „California Shine the Light Request” kako bismo na odgovarajući način kategorizirali vaš zahtjev. Za ovaj postupak trebamo vašu poštansku adresu, stalnu adresu i adresu e-pošte kako bismo vam mogli poslati odgovor.

Dodatak CCPA Obavijesti o privatnosti

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti za stanovnike Kalifornije dopunjava informacije sadržane u ZEISS-ovoj Obavijesti o zaštiti podataka i odnosi se isključivo na sve posjetitelje, korisnike i ostale koji imaju prebivalište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Ovu Obavijest o zaštiti podataka uvodimo zbog usklađivanja s kalifornijskim Zakonom o privatnosti potrošača iz 2019. ("CCPA") i drugim kalifornijskim propisima o zaštiti podataka. Bilo koji uvjeti definirani u CCPA-u imaju isto značenje kada se koriste u ovoj obavijesti.

Koji se podaci prikupljaju?

Kategorija

Primjeri

Prikupljeno

A. Identifikatori.

Pravo ime, pseudonim, poštanska adresa, jedinstveni osobni identifikator, mrežni identifikator, adresa internetskog protokola, adresa e-pošte, naziv korisničkog računa ili broj socijalnog osiguranja.

Da

B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o zapisima o kupcima (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))

Ime, potpis, broj socijalnog osiguranja, adresa, telefonski broj, broj police osiguranja, informacije o obrazovanju, zaposlenju i povijesti zaposlenja, broj bankovnog računa, broj kreditne kartice, broj debitne kartice ili bilo koje druge financijske informacije.

Da

C. Zaštićene klasifikacijske karakteristike prema kalifornijskom ili saveznom zakonu.

Dob (40 godina ili stariji), rasa, boja kože, porijeklo, nacionalno podrijetlo, državljanstvo, religija ili vjeroispovijest, bračni status, zdravstveno stanje, fizičke ili mentalne poteškoće, spol (uključujući spol, rodni identitet, rodni izraz, trudnoću i porod i srodna zdravstvena stanja), seksualna orijentacija, status vojnika ili vojnog veterana, genetske informacije (uključujući obiteljske genetske podatke).

Ne

D. Poslovne informacije.

Evidencija o osobnom vlasništvu, kupljenim, pribavljenim ili razmatranim proizvodima ili uslugama ili drugim kupnjama ili povijesti i tendencijama pri kupnji.

Da

E. Biometrijske informacije.

Genetske, fiziološke, bihevioralne ili biološke značajke, poput otisaka prstiju ili drugih identifikatora ili identifikacijskih podataka, korištene za prepoznavanje uzoraka.

Ne

F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.

Povijest pregledavanja, povijest pretraživanja, informacije o korisnikovoj interakciji s web-mjestom, aplikacijom ili oglasom.

Da

G. Geolokacijski podaci.

Fizički položaj ili kretanje.

Da

H. Senzorni podaci.

Zvučni zapis kao dio glasovne pošte ili snimanja poziva.

Da

I. Profesionalne informacije ili informacije vezane uz zaposlenje.

Trenutačna ili prošla radna povijest ili ocjene rada.

Da

J. Nejavne informacije o obrazovanju (prema Zakonu o obiteljskim obrazovnim pravima i privatnosti (20 U.S.C. odjeljak 1232g, 34 C.F.R. dio 99)).

Evidencije o obrazovanju izravno povezane s učenikom, koje vodi obrazovna ustanova ili stranke koje djeluju u učenikovo ime, poput ocjena, diploma, razrednih popisa, učeničkog rasporeda, identifikacijskog koda učenika, financijskih informacija i disciplinskih evidencija o učeniku.

Ne

K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Profil koji odražava osobne sklonosti, značajke, predispozicije.

Da

Osobni podaci opisani prethodno i u ovoj Obavijeti u privatnosti ne uključuju:

 • javno dostupne informacije iz državnih evidencija.
 • deidentificirane ili skupne informacije o potrošačima.
 • podatke isključene iz područja primjene CCPA-a, kao što su:
  • zdravstvene ili medicinske informacije obuhvaćene Zakonom o prenosivosti zdravstvenog osiguranja i odgovornosti iz 1996. godine (HIPAA) i kalifornijskim Zakonom o povjerljivosti medicinskih podataka (FIPA) ili podaci iz kliničkih ispitivanja;
  • osobni podaci obuhvaćeni određenim zakonima o privatnosti specifičnim za pojedina područja, uključujući Zakon o poštenom izvješćivanju o kreditnoj sposobnosti (FCRA), Gram-Leach-Blileyjev zakon (GLBA) ili kalifornijski Zakon o privatnosti financijskih podataka (FIPA) i Zakon o zaštiti privatnosti vozača iz 1994. godine.

Kako se prikupljaju podaci?

Osobni se podaci prikupljaju iz sljedećih izvora:

 • Izravno od potrošača, na primjer ako ste se registrirali na našem web-mjestu ili ste dobrovoljno pružili informacije o sebi.
 • Neizravno od potrošača, na primjer podaci koji se prikupljaju kada pristupite jednoj od naših mrežnih usluga i/ili je upotrebljavate.
 • Od naših davatelja usluga treće strane, koji nam pomažu u pružanju naših proizvoda i usluga.
 • Od trećih strana koje stupaju s nama u interakciju u vezi s uslugama koje obavljamo, na primjer od stručnjaka za zaštitu očiju i vida kao dio narudžbe proizvoda.

Zašto se podaci prikupljaju?

ZEISS prikuplja osobne podatke u sljedeće svrhe:

 1. Za pružanje usluga i proizvoda
 2. U skladu sa zakonskim obvezama ili kako bismo ostvarili naša zakonskih prava
 3. Za provjeru kredita i obradu plaćanja
 4. Kako bismo spriječili prijevare  
 5. U reklamne i marketinške svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontakta i u formularima za kontakt
 11. Za održavanje sigurnosti zaštićenih područja, primjerice putem ZEISS ID-a, i za provjeru autentičnosti
 12. Za narudžbe i kupovine
 13. Za upravljanje prodavačima i dobavljačima  
 14. Za upravljanje jamstvima i uslugama za koje se traži zaštita
 15. Za korisničku službu i podršku
 16. Za rad i omogućavanje korištenja ZEISS-ovih digitalnih usluga, platformi i aplikacija
 17. Za istraživačke i razvojne aktivnosti poput kliničkih studija
 18. U bilo koju svrhu objavljenu tijekom prikupljanja informacija

Otkrivanje osobnih podataka

U proteklih smo 12 mjeseci u poslovne svrhe otkrili trećim osobama sljedeće kategorije osobnih podataka koji se odnose na stanovnike Kalifornije obuhvaćene ovom objavom:

A. Identifikatori.
B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o podacima potrošača (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))
D. Financijski podaci
F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.
G. Geolokacijski podaci.
H. Senzorni podaci.
I. Profesionalni podaci ili podaci povezani sa zaposlenjem.
K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Pogledajte "Koje se informacije prikupljaju?" za više detalja o tim kategorijama.

Kategorije trećih strana kojima smo otkrili osobne podatke u naše poslovne svrhe su:

 • Povezana društva i društva kćeri tvrtke ZEISS
 • Prodavači, dobavljači i pružatelji usluga
 • Trgovci i distributeri koji služe kao ZEISS-ovo vanjsko prodajno osoblje
 • Bankovne institucije
 • Treće strane koje isporučuju naše obavijesti i proizvode
 • Ostale treće strane (uključujući vladine agencije) kako to zahtijeva zakon

ZEISS ne prikuplja namjerno podatke o mladim osobama koje imaju manje od 16 godina. Molimo vas da nas kontaktirate ako vjerujete da nam je osoba mlađa od 16 godina poslala svoje osobne podatke kako bismo ih mogli izbrisati.
 

Prava potrošača

CCPA pruža potrošačima (stanovnici Kalifornije) posebna prava u pogledu njihovih osobnih podataka. Imate pravo zatražiti pristup ili brisanje vaših osobnih podataka. To se odnosi na podatke prikupljene, korištene, otkrivene ili prodane u posljednjih 12 mjeseci, osim pod određenim iznimkama.

Za ostvarivanje ovih prava pošaljite nam provjerljiv zahtjev potrošača putem službenika za zaštitu podataka tvrtke ZEISS na adresi:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Njemačka
Kontakt putem e-pošte (ne šaljite povjerljive ili osjetljive podatke): datap rivacy @zeiss .com

Telefon: 1 (800) 328-2984
mrežni obrazac

Provjerljivi zahtjev potrošača vezan uz vaše osobne podatke možete podnijeti samo vi ili osoba registrirana kod Kalifornijskog državnog tajnika koju ovlaštavate da djeluje u vaše ime. Također možete podnijeti provjerljivi zahtjev potrošača u ime svojeg maloljetnog djeteta.

Provjerljivi zahtjev potrošača za pristup podacima možete podnijeti samo dva puta u roku od 12 mjeseci. Provjerljivi zahtjev potrošača mora:

 • Pružiti dovoljno podataka koji nam omogućuju razumnu potvrdu da ste osoba o kojoj smo prikupili osobne podatke ili njezin ovlašteni predstavnik.
 • Opišite svoj zahtjev s dovoljno detalja koji nam omogućuju da ga pravilno razumijemo, procijenimo i odgovorimo na njega.

Ne možemo odgovoriti na vaš zahtjev niti vam pružiti osobne podatke ako ne možemo provjeriti vaš identitet ili ovlasti za podnošenje zahtjeva i potvrditi da se osobni podaci odnose na vas.
 

Nediskriminacija

Nećemo diskriminirati kalifornijskog stanovnika koji ostvaruju svoja prava prema Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača.

Informacije za kontakt

If you have any questions or comments about this notice or about ZEISS' privacy policies and practices, please contact us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form


Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Australiji i Novom Zelandu:

Ovo je dio globalne ZEISS-ove Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka koji se odnosi na posebne države i treba biti pročitan zajedno. Objavila ga je tvrtka Carl Zeiss AG (Oberkochen, Njemačka) (u tekstu: ZEISS / ZEISS Grupa). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd i Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd (zajednički: ZEISS ANZ) dio su tvrtke Carl Zeiss AG (u tekstu: ZEISS).

Ovaj dio Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka služi da se definiraju:

 • Vaša prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
 • Naša (ZEISS-ova) prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
   

ZEISS:

 • prikuplja podatke i razloge za prikupljanje podataka; 
 • koristi i otkriva vaše podatke, uključujući zašto, kada i kome ih otkriva; 
 • štiti vaše osobne podatke; 
 • obavještava vas o prikupljanju osobnih podataka i vrsti osobnih podataka koju prikuplja (uključujući izvore podataka); 
 • može koristiti vaše osobne podatke za izravno oglašavanje i vaša prava; 
 • održava vaše osobne podatke i bilježi kako osigurava aktualnost i točnost vaših osobnih podataka.
   

Vi:

 • možete pristupiti i kada možete pristupiti svojim osobnim podacima; 
 • možete zatražiti od ZEISS-a da ispravi vaše osobne podatke koje prikuplja i čuva; i 
 • možete podnijeti pritužbu ako vjerujete da je ZEISS prekršio zakone/propise/norme/pravila u vašoj državi (tijek i očekivani ishodi te žalbe).

Napomena:

Ova pravila, zakoni o zaštiti privatnosti i načela privatnosti (za Australiju i Novi Zeland) ne ovise o dobi osim kada je potrebna privola osobe. Za djecu u dobi do 15 godina ZEISS će zahtijevati privolu od roditelja ili skrbnika.

Kada je vjerojatno da će povreda podataka dovesti do ozbiljne štete pojedincu o čijim se podacima radi, ZEISS mora obavijestiti pogođene osobe i Ured australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Ured novozelandskog povjerenika za privatnost.

Ako nas želite obavijestiti o povredi podataka koja uključuje vaše osobne podatke, sve pritužbe u prvom se redu podnose ZEISS-u.

Ako niste zadovoljni kako ZEISS postupa s vašom pritužbom, možete uputiti privatnu pritužbu OAIC-u ili povjereniku za privatnost kako je objašnjeno u ovim pravilima.
 

Prikupljanje osobnih podataka

ZEISS će osigurati da su prikupljeni i zadržani podaci prihvatljivi i neophodni za odvijanje poslovnih funkcija.

ZEISS ne smije tražiti i prikupljati osjetljive podatke o vama osim ako je to odobreno australskim i novozelandskim zakonodavstvom. Ako ZEISS traži i prikuplja vaše osobne podatke, to mora biti SAMO:

 • zakonitim i poštenim načinom i tako da ih vi date osim: ako date privolu za to da se vaši podaci prikupljaju od nekog drugog umjesto vas; ili ako je ZEISS ovlašten prema australskom ili novozelandskom zakonodavstvu prikupljati podatke od nekog drugog umjesto vas; ili ako je to nerazumno i nepraktično.

Ako ZEISS primi nezatražene osobne podatke o vama, ZEISS će istražiti jesu li ti podaci prikupljeni zakonito (u roku od 30 dana od primitka podataka) i može koristiti ili otkriti te podatke u svrhu utvrđivanja okolnosti. Ako podaci nisu mogli biti prikupljeni zakonito, ZEISS će uništiti podatke ili osigurati da su podaci deidentificirani u roku od 30 dana (ako je dozvoljeno zakonodavstvom).
 

Što „tražiti” i „prikupljati” znači u kontekstu privatnosti?

Sakupiti ili pribaviti osobne podatke iz bilo kojeg izvora i na bilo koji način. Tvrtka ZEISS u praksi će se prema svim osobnim podacima koje čuva u načelu odnositi kao prema podacima koje je sama prikupila. Napomena: u Novom Zelandu pojam "prikupljanje" ne uključuje primanje nezatraženih podataka. Za daljnje informacije obratite se Uredu australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Uredu novozelandskog povjerenika za privatnost.

Odjeljak 13 D Zakona o zaštiti privatnosti

iz 1988. (Australija) odnosi se na prekomorski zakon koji je potreban prema stranom pravu:

"Djelo ili praksa koje je organizacija učinila ili je u njima sudjelovala izvan Australije i vanjskog teritorija ne narušavaju pravo na privatnost pojedinca ako to djelo ili praksu zahtijeva primjenjivi zakon strane države".

Kao multinacionalnoj tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj ovaj je odjeljak od važnosti za ZEISS i zaposlenike tvrtke ZEISS ANZ.

ZEISS neće koristiti ni otkrivati osobne podatke o pojedincu za izravno oglašavanje tamo gdje to nije u skladu sa sljedećim:

 • Zakonom o registru o zabrani pozivanja iz 2006. (Australija);
 • Registrom o zabrani pozivanja (Novi Zeland);
 • Zakonom o neželjenoj pošti iz 2003. (Australija);
 • Zakonom o nezatraženim elektroničkim porukama iz 2007. (Novi Zeland);
 • bilo kojim drugim australskim ili novozelandskim zakonodavstvom, ili zakonom na otoku Norfolk, koje zahtijevaju propisi.

Važne informacije o zaštiti vaših podataka

Zaštita vaših osobnih podataka

U današnjem povezanom svijetu neovlašteni pokušaji pristupa podacima stvarnost su s kojom se pojedinci i tvrtke svakodnevno suočavaju. Mjere za zaštitu podataka od takvih pokušaja zloupotrebe predstavljaju značajan izazov.

Zaštita podataka prioritetno je pitanje u ZEISS-u i ulažemo vrijeme, energiju i novac kako bismo osigurali da su naši sustavi sigurni i nadzirani u svakom trenutku. Kada koristite ZEISS-ova web-mjesta i platforme, povjeravate nam svoje osobne podatke. Zaštita tih podataka nam je važna. Postoje i stvari koje vi možete učiniti kako biste zaštitili svoje osobne podatke od neovlaštenog pristupa. U nastavku ćete pronaći informacije o tome kako možete osigurati da vaši podaci ostanu sigurni.

Kako mogu zaštititi svoje osobne podatke?

Važno načelo s tim u vezi zaštita je podataka na vašem računalu, prijenosnom računalu ili mobilnim uređajima pomoću lozinki i PIN kodova koje samo vi znate. Također, provjerite da ste se odjavili sa ZEISS-ovih web-mjesta, platformi i trgovina nakon što ih prestanete koristiti.

Pazite da koristite samo jednu lozinku za jedan račun. Nikad nemojte koristiti istu lozinku za različite davatelje usluga ili internetske portale. Provjerite da lozinke koje upotrebljavate na ZEISS-ovim web-mjestima i platformama ne upotrebljavate i za druga web-mjesta. Ako je to slučaj, preporučujemo da odmah promijenite sve svoje lozinke za ZEISS-ova web-mjesta.

Ne zapisujte svoje lozinke tamo gdje ih drugi mogu vidjeti. Još jednom, provjerite jeste li jedina osoba koja ima pristup tim lozinkama.

Kako kreirati sigurnu lozinku?

Lozinku treba odabrati tako da je nije lako pogoditi. To znači da u lozinkama ne upotrebljavate uobičajene, svakodnevne riječi, svoje ime ili imena članova obitelji. Za dodatnu sigurnost dobro je koristiti kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova.

Trebam li paziti na još nešto?

If you use a public computer to access ZEISS websites or platforms, be sure to sign out of your account when you are finished.

If you receive unsolicited emails asking you to provide your password or payment information, ignore these and contact ZEISS immediately (Go tocontact form). We will look into the matter.


Izjave o zaštiti podataka

Detaljna verzija

Obrada podataka na ZEISS-u (npr. Prikupljanje, obrada, prijenos) obavlja se sukladno zakonu. Osobni podaci koji su vam potrebni za poslovne transakcije pohranjeni su od nas i preneseni na davatelje usluga koje je ZEISS ugovorio u mjeri potrebnoj za obradu transakcija.

Područje primjene

Ova obavijest o zaštiti podataka odnosi se na web-mjesta, domene, platforme društvenih mreža i aplikacije koje pripadaju tvrtkama koje su dio ZEISS Corporate Group (u daljnjem tekstu: ZEISS). Ne primjenjuje se na web-mjesta ZEISS-ovih tvrtki koja su, na primjer, izmijenila obavijesti o zaštiti podataka i pravne obavijesti zbog nacionalnog zakonodavstva. Zato vas molimo da proučite odgovarajuće obavijesti o zaštiti podataka i pravne obavijesti na svim ZEISS-ovim web-mjestima koje posjetite ili u programima koje koristite.

U nekim slučajevima ZEISS-ova web-mjesta mogu sadržavati i poveznice na web-mjesta trećih ZEISS-ovih vanjskih tvrtki na koje se ova obavijest o zaštiti podataka i pravna obavijest ne primjenjuje.

Opći standard zaštite podataka

ZEISS je korporacija koja djeluje na globalnoj razini i posjeduje samostalne tvrtke u stranim zemljama, kao i poslovne procese, strukture upravljanja i tehničke sustave.

Kada posjetite naša web-mjesta, prikupljaju se podaci koji mogu, u nekim slučajevima, biti osobne prirode. U ovoj obavijesti navodimo koje osobne podatke ZEISS-ove tvrtke prikupljaju tijekom vašeg posjeta našim web-mjestima i kako upravljamo tim podacima.

Zaštitu vaših osobnih podataka smatramo vrlo ozbiljnim pitanjem. Naša obrada vaših osobnih podataka prikupljenih tijekom vašeg posjeta našim web-mjestima provodi se potpuno u skladu s odgovarajućim zakonskim odredbama. Osim toga, način na koji se odnosimo prema vašim osobnim podacima temelji se na načelima zaštite podataka EU-a kojima se osigurava najveći mogući stupanj transparentnosti, poštivanje prava na izbor, prava pristupa i prijenosa te zakonita obrada osobnih podataka.

Svaka ZEISS-ova tvrtka udovoljava zakonima o zaštiti podataka koji se primjenjuju u svakom konkretnom slučaju. Osim toga, način upravljanja osobnim podacima naveden je u uredbi tvrtke i vrijedi za sve tvrtke unutar grupacije ZEISS. Ova uredba tvrtke ZEISS osigurava da su vaši podaci obrađeni na odgovarajuć način i u skladu s važećim zakonima u ZEISS-ovim tvrtkama koje će upravljati osobnim podacima. Istovremeno, uputili smo naše zaposlenike da se pozivaju na pravila o zaštiti podataka i rade u skladu s njima svugdje gdje se traže osobni podaci na bilo kojem web-mjestu.

U onoj mjeri u kojoj je pravno dopušteno i uz dužno poštivanje vaših legitimnih interesa u isključivanju prijenosa ili korištenja informacija, možemo proslijediti podatke o vašoj adresi i kreditnoj sposobnosti ili ih zatražiti od kreditnih agencija kako bismo izvršili kreditne provjere za narudžbe.

Za narudžbe plaćene fakturiranjem i kupnjom u obrocima upotrebljavamo podatke o adresi pored ostalih bonitetnih podataka za procjenu rizika od neispunjavanja obveze plaćanja u pojedinačnim slučajevima.

ZEISS i druge tvrtke u ZEISS grupi u načelu pružaju svojim klijentima mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja (npr. plaćanje fakturom, kupnja kredita). Slijedi popis tvrtki u ZEISS grupi koji nije iscrpan i potpun:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Tvrtke koje nude svojim klijentima mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja imaju opravdan interes za zaštitu od neispunjavanja obveze plaćanja. To se obično vrši provjerom kreditne sposobnosti kupca prije nego što mu se ponudi mogućnost korištenja nesigurnog načina plaćanja. Za kreditne provjere ZEISS ima pravo koristiti negativne podatke o bonitetu o kupcu koje je prikupio ili koje mu je prenijela druga tvrtka u ZEISS grupi.

ZEISS također ima pravo prenijeti negativne podatke o bonitetu o kupcu drugim tvrtkama u ZEISS grupi prije nego što te tvrtke ponude klijentu mogućnost korištenja nesigurnih načina plaćanja.

Podaci o bonitetu označavaju podatke o nepodmirenim uplatama i podatke koji pružaju izravne pokazatelje da je kupac izložen riziku neplaćanja (npr. stečaj, savjetovanja o otplati duga, odgode plaćanja duga zbog nemogućnosti plaćanja). Prije no što ZEISS pohrani prikupljene negativne informacije o nepodmirenim uplatama u svrhu prenošenja tih podataka drugim tvrtkama u ZEISS grupi, kupac će primiti obavijest da se ti podaci mogu prenijeti. ZEISS također ima pravo prenijeti informacije o izuzetno atipičnim nalozima (npr. istovremene narudžbe za više stavki s istom adresom isporuke naručene uz korištenje različitih korisničkih računa) drugim tvrtkama u ZEISS grupi i koristiti informacije o izuzetno atipičnim nalozima primljenim od drugih tvrtki grupacije ZEISS. Time se nastoji spriječiti nastanak nemogućnosti plaćanja i zaštititi kupce od korištenja njihova identiteta za prijevare.

Nadalje, ZEISS-u je dopušteno prikupljati i obrađivati informacije o adresi i narudžbi u svoje marketinške svrhe. To znači, na primjer, da ZEISS može usporediti adrese e-pošte prikupljene tijekom procesa narudžbe s popisom adresa e-pošte tvrtke Facebook Ireland Limited kako bi prikazao personalizirane oglase vlasniku adrese. Međutim, tvrtki Facebook Ireland Limited nije dopušteno koristiti adresu e-pošte ni za koju drugu svrhu osim usporedbe sa svojim popisom adresa. Informacije se šalju trećim stranama u svrhu oglašavanja samo u slučajevima kada je to zakonski dopušteno.

Obavijest

You may object to the use, processing and transfer of your personal information at any time by means of an informal written letter addressed to ZEISS or via email (Go towithdrawal form). Upon receipt of your objection, we will cease to use, process and transfer the information in question for any purpose other than carrying out the orders and tasks you have requested; we will also cease to send you advertising and promotional materials.


Disclosure or objection:
Want to know which of your personal information is processed by ZEISS? Want to object to having your information used? Under Article 15 of the General Data Protection Regulation and § 34 of the German Federal Data Protection Act 2017 you have a legal right to this and we are happy to comply with your request.

Request information

Prikupljanje, obrada i prijenos osobnih podataka

ZEISS vam želi dati što je moguće više kontrole nad vašim osobnim podacima. U pravilu možete pristupiti ZEISS-ovim web-mjestima, a da ne pružite ikakve osobne podatke.

Međutim, na određenim dijelovima ZEISS-ovih web-mjesta od vas se traži unos osobnih podataka u svrhu poboljšavanja web-mjesta za vas i kako bismo ostali s vama u kontaktu. Svi osobni podaci koje pošaljete tretiraju se kao povjerljivi te se spremaju i obrađuju isključivo u okviru odnosa između vas i ZEISS-a. Vaši osobni podaci neće se prosljeđivati, objavljivati ni na drugi način učiniti dostupnima trećim stranama u marketinške svrhe bez vašeg prethodnog odobrenja.

Međutim, kao dio pružanja naših usluga vaše podatke možemo pod određenim okolnostima prenijeti trećim stranama koje smo uključili u obradu narudžbi, npr. poslovnim partnerima ili pružateljima IT usluga. Pri prijenosu osobnih podataka trećim stranama ograničavamo se na podatke koji su nužno potrebni za pružanje navedenih usluga i jamčimo vam da se prijenos provodi uz poštivanje sigurnosti podataka. ZEISS-ove tvrtke prenijet će vaše osobne podatke samo onoj trećoj strani koja se i sama obvezala štititi podatke i obrađivati vaše podatke u skladu s primjenjivim zakonima.

Osim toga, ZEISS može biti prisiljen na otkrivanje vaših podataka i povezanih informacija na temelju sudskog ili službenog naloga. Isto tako, zadržavamo pravo na korištenje vaših podataka u svrhu dokazivanja ili obrane u pravnim postupcima.

U slučaju preuzimanja od strane druge tvrtke ili spajanja s drugom tvrtkom može biti neophodno otkriti ili prenijeti vaše podatke potencijalnim ili stvarnim kupcima. U tom slučaju ZEISS će vam nastojati pružiti najvišu moguću razinu zaštite podataka, u skladu sa zakonskim odredbama.

Prava onih na koje se odnosi

You are entitled to request information regarding the personal data we process at any time; you may also object to the processing of this information as well as request that the extent to which your personal information is processed be limited, that information be corrected or that information be deleted. Please note that ZEISS may only delete your personal information in the event that no legal stipulations exist which require this information to be stored, or in the event that ZEISS' right to store this information does not take precedence over your right to have it deleted. Please also note that once you have requested to have your information deleted, or to have the processing of your information limited, or you have objected to the processing of your information, you may then no longer use ZEISS services, in part or in full, which require the use of your personal information.

If your personal information is being used by ZEISS because you have agreed to have it used, or because it is required for the fulfilment of a contract you have concluded with ZEISS, you may request a copy of the information that you have made available to ZEISS. Please send your request to the email address provided below. Be sure to include which data or processing activities you are requesting information about, in what format you would like to receive this information, and whether the information should be sent to you or another recipient. ZEISS will carefully review your request and inform you of the best way to fulfil it.

Furthermore, in the following cases you can ask ZEISS to not share your personal information with others:

 1. If you claim that the personal information held by ZEISS is incorrect (however, the processing of information in this case will only be limited during the period of time needed by ZEISS to verify the accuracy of the personal information in question), 
 2. If there is no legal basis for the processing of your personal information by ZEISS and you request that ZEISS cease processing your information, 
 3. If ZEISS no longer needs your personal information, but you claim that ZEISS must store this information so that legal claims can be raised or exercised, or so that the claims of third parties can be defended, or
 4. If you object to the processing of your personal information by ZEISS (on the basis of ZEISS' legitimate interest), for the length of time required to verify if ZEISS' interest in processing your personal information takes precedence or if a legal requirement to store the information exists.

Go to form

 

Personal data of children:
ZEISS does not intentionally collect or process the information of children under the age of 16, or as required by local laws, except on websites intended specifically for children. ZEISS adheres to the applicable data protection laws on these websites.

Usklađenost s propisima

ZEISS i njegovi proizvodi, usluge i tehnologije podliježu propisima o izvozu različitih država, uključujući one Europske unije i njezinih država članica te one Sjedinjenih Američkih Država. Prihvaćate da je ZEISS, prema važećim propisima o izvozu, trgovinskim sankcijama i embargu, obvezan poduzeti mjere kojima se sprječava da tvrtke, organizacije i stranke koje su navedene u popisima sankcija pribave određene proizvode, tehnologije i usluge putem ZEISS-ovih web-mjesta ili kanala za isporuku koje nadgleda tvrtka ZEISS. Te mjere mogu uključivati sljedeće:

 1. automatizirana usporedba podataka o registraciji korisnika opisanih u ovoj obavijesti i drugih informacija povezanih s identitetom korisnika s odgovarajućim popisima sankcija;
 2. redovne i ponovljene usporedbe tih informacija kako se ažuriraju popisi sankcija ili kako korisnik ažurira svoje podatke;
 3. blokiranje pristupa ZEISS-ovim uslugama i sustavima ako se korisnik potencijalno nalazi na odgovarajućem popisu sankcija;
 4. uspostavljanje kontakta s korisnikom u slučaju da se njegovi podaci pronađu na popisu sankcija kako bi se potvrdio njegov identitet.

Nadalje, potvrđujete da informacije potrebne za obavljanje djelatnosti u skladu s vašom odlukom o obradi i korištenju vaših osobnih podataka ili za primanje marketinških i promotivnih materijala ZEISS-a (bez obzira na zemlju u kojoj se nalazi predmetna tvrtka ZEISS i bez obzira na to jeste li dali svoje izričito dopuštenje ili odbili primati marketinške i promotivne materijale), mogu pohranjivati u tvrtkama ZEISS grupe i razmjenjivati između njih u onoj mjeri u kojoj to zakon zahtijeva.

Pravni interes tvrtke ZEISS

Each of the items listed below presents a case in which ZEISS has a legitimate interest in processing or using your personal details. If you do not agree to having your personal details processed and used by ZEISS in these ways, you may object to these processing activities: Go to form

• Upitnici i ankete
Tvrtka ZEISS vas može pozvati da sudjelujete u korisničkim anketama. Upitnici koji se upotrebljavaju za te ankete osmišljeni su tako da se na pitanja može odgovoriti bez navođenja osobnih podataka. Međutim, tvrtka ZEISS može upotrijebiti bilo koje osobne podatke navedene u upitniku ili anketi za poboljšanje svojih proizvoda i usluga.

• Generiranje skupova anonimiziranih podataka
Tvrtka ZEISS može anonimizirati osobne podatke obuhvaćene ovom izjavom o zaštiti podataka kako bi stvorila skupove anonimiziranih podataka koji se mogu upotrijebiti za poboljšanje proizvoda i usluga tvrtke ZEISS, kao i proizvoda i usluga povezanih tvrtki.

• Snimanje telefonskih i chat razgovora radi poboljšanja kvalitete
Tvrtka ZEISS može snimati telefonske ili chat razgovore (nakon što vas se o tome obavijesti tijekom telefonskog razgovora i prije nego što snimanje počne) u svrhu poboljšanja kvalitete usluge.

• Kako bismo vas informirali o ažuriranjima i prikupljali povratne informacije
U okviru odnosa tvrtke ZEISS s vama kao kupcem možemo vas informirati, u mjeri u kojoj to zakon dopušta, o svojim proizvodima i uslugama (npr. webinarima, seminarima i događajima) koji su slični proizvodima i uslugama tvrtke ZEISS koje ste već kupili ili koje upotrebljavate ili proizvodima ili uslugama koje su s njima izravno povezane. Nadalje, tvrtka ZEISS vas može kontaktirati kako bi prikupila povratne informacije o proizvodima, uslugama, seminarima, webinarima ili događajima koje ste kupili odnosno pohađali radi poboljšanja proizvoda, usluge, webinara, seminara ili događaja o kojima je riječ.

ZEISS platforme za učenje

ZEISS platforme za učenje pomoći će vam pri daljnjoj obuci. ZEISS platforme za učenje osmišljene su tako da vam pružaju sadržaje tečajeva, organiziraju postupke učenja, pružaju podršku u scenarijima učenja i da prate napredak učenja tijekom savladavanja sadržaja tečajeva. U tu svrhu omogućena je komunikacija između predavača i polaznika. Prilikom organizacije postupaka učenja, ZEISS platforme za učenje šalju poruke e-pošte i unose u kalendar s informacijama koje su relevantne za vas. Kada se registrirate kao korisnik ZEISS platformi za učenje, pristajete na obradu svojih osobnih podataka za namjene svih ZEISS platformi za učenje.

Uporaba sadržaja tečajeva na vanjskim platformama
ZEISS platforme za učenje ujedno nude i sadržaje tečajeva koji su povezani s vanjskim platformama. Kada pristupate ovim poveznicama, napuštate ZEISS platformu za učenje na kojoj se trenutno nalazite. Kako bi se pojednostavio pristup s pomoću jedinstvene prijave, vaš ZEISS korisnički ID, vaša adresa e-pošte, vaše ime i prezime, kao i zemlja povezana s vašim korisničkim računom podijelit će se s vanjskim platformama kojima želite pristupiti. Operatori vanjskih platformi odgovorni su za sadržaje i ažuriranje povezanih web-mjesta. Tim web-mjestima ne upravlja tvrtka ZEISS. Na tim web-mjestima vrijede odredbe i uvjeti, kao i smjernice za zaštitu podataka njihovih operatora. U nastavku slijedi nekoliko primjera vanjskih platformi:

 • LinkedIn Learning
 • University4Industry
 • getAbstract

Informacije o sigurnosti podataka

ZEISS zna koliko je važno da podaci koje nam pružate budu zaštićeni i da se njima razborito upravlja. Sigurnost podataka na našim mrežnim stranicama je glavni prioritet. Stoga smo poduzeli velike napore kako bismo osigurali da su naše sigurnosne mjere učinkovite. Stoga je ključni promet podataka na web-mjestima tvrtke ZEISS šifriran. ZEISS nastoji redovito ažurirati svoju tehnologiju šifriranja u skladu s tehničkim napretkom kako bi vam jamčio povjerljivo upravljanje informacijama koje nam šaljete putem interneta.

U mjeri u kojoj je to tehnički moguće, na primjer za mjerenje upotrebe i učinkovitosti web-mjesta, kao i za provjeru vjerodostojnosti i pojednostavljenje navigacije, koristimo različite tehnologije, uključujući „kolačiće”. Kolačić je podatkovna stavka koju web-mjesto šalje vašem pregledniku. Pohranjuje se na vašem sustavu i koristi se za prepoznavanje (vidjeti Kolačići, mrežno praćenje i mrežna analitika).

Tijekom posjeta našim web-mjestima IP adrese posjetitelja bilježe se radi analize nepravilnosti u radu, upravljanja web-mjestom i prikupljanja demografskih podataka. Nadalje, koristimo IP adrese i druge podatke koji su nam postali dostupni na web-mjestima ili drugim putem kako bismo saznali koja se naša web-mjesta posjećuju i koje teme zanimaju naše posjetitelje.

Propisi koji se odnose na zemlju

Ruska federacija

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Ruskoj Federaciji:

Ovdje navedene usluge nisu namijenjene građanima Ruske Federacije čija je stalna adresa u Rusiji. Ako ste državljanin Ruske Federacije i vaša stalna adresa nalazi se u Rusiji, potvrđujete da ste unijeli sve osobne podatke prilikom korištenja naših usluga samovoljno i o svojem vlastitom riziku i da ste isključivo odgovorni za te podatke; također potvrđujete da korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da vaši osobni podaci budu prikupljeni i preneseni u SAD i druge zemlje radi obrade te da ZEISS ne može biti odgovoran za nepoštivanje zakona Ruske Federacije.

Narodna Republika Kina

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Narodnoj Republici Kini:

Korištenjem ZEISS-ovih usluga dajete svoje izričito dopuštenje da se vaši osobni podaci prikupljaju, obrađuju i prenose primateljima izvan Kine.

SAD

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u SAD-u:

Sadržaj ovog web-mjesta može biti ograničen osobama u određenim geografskim regijama (uključujući SAD). ZEISS ne tvrdi da su web-mjesto ili njegov sadržaj dostupni ili prikladni izvan ovih regija. Pristup web-mjestu može biti nezakonit za određene osobe u određenim zemljama. Ako pristupite web-mjestu suprotno ovim zakonskim uvjetima, činite to na vlastitu inicijativu i odgovorni ste za pridržavanje primjenjivih zakona.

Zakon „Shine the Light” američke savezne države Kalifornije omogućuje stanovnicima Kalifornije da zatraže određene informacije o podacima koje ZEISS prikupi i proslijedi trećim stranama u svrhu izravnog marketinga.

Ako želite zatražiti dodatne informacije koje obuhvaća zakon „Shine the Light”, obratite nam se koristeći prethodno navedene informacije ili pošaljite zahtjev na navedenu adresu s izrazom „California Shine the Light Request” kako bismo na odgovarajući način kategorizirali vaš zahtjev. Za ovaj postupak trebamo vašu poštansku adresu, stalnu adresu i adresu e-pošte kako bismo vam mogli poslati odgovor.

Dodatak CCPA Obavijesti o privatnosti

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti za stanovnike Kalifornije dopunjava informacije sadržane u ZEISS-ovoj Obavijesti o zaštiti podataka i odnosi se isključivo na sve posjetitelje, korisnike i ostale koji imaju prebivalište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Ovu Obavijest o zaštiti podataka uvodimo zbog usklađivanja s kalifornijskim Zakonom o privatnosti potrošača iz 2019. ("CCPA") i drugim kalifornijskim propisima o zaštiti podataka. Bilo koji uvjeti definirani u CCPA-u imaju isto značenje kada se koriste u ovoj obavijesti.

Koji se podaci prikupljaju?

Kategorija

Primjeri

Prikupljeno

A. Identifikatori.

Pravo ime, pseudonim, poštanska adresa, jedinstveni osobni identifikator, mrežni identifikator, adresa internetskog protokola, adresa e-pošte, naziv korisničkog računa ili broj socijalnog osiguranja.

Da

B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o zapisima o kupcima (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))

Ime, potpis, broj socijalnog osiguranja, adresa, telefonski broj, broj police osiguranja, informacije o obrazovanju, zaposlenju i povijesti zaposlenja, broj bankovnog računa, broj kreditne kartice, broj debitne kartice ili bilo koje druge financijske informacije.

Da

C. Zaštićene klasifikacijske karakteristike prema kalifornijskom ili saveznom zakonu.

Dob (40 godina ili stariji), rasa, boja kože, porijeklo, nacionalno podrijetlo, državljanstvo, religija ili vjeroispovijest, bračni status, zdravstveno stanje, fizičke ili mentalne poteškoće, spol (uključujući spol, rodni identitet, rodni izraz, trudnoću i porod i srodna zdravstvena stanja), seksualna orijentacija, status vojnika ili vojnog veterana, genetske informacije (uključujući obiteljske genetske podatke).

Ne

D. Poslovne informacije.

Evidencija o osobnom vlasništvu, kupljenim, pribavljenim ili razmatranim proizvodima ili uslugama ili drugim kupnjama ili povijesti i tendencijama pri kupnji.

Da

E. Biometrijske informacije.

Genetske, fiziološke, bihevioralne ili biološke značajke, poput otisaka prstiju ili drugih identifikatora ili identifikacijskih podataka, korištene za prepoznavanje uzoraka.

Ne

F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.

Povijest pregledavanja, povijest pretraživanja, informacije o korisnikovoj interakciji s web-mjestom, aplikacijom ili oglasom.

Da

G. Geolokacijski podaci.

Fizički položaj ili kretanje.

Da

H. Senzorni podaci.

Zvučni zapis kao dio glasovne pošte ili snimanja poziva.

Da

I. Profesionalne informacije ili informacije vezane uz zaposlenje.

Trenutačna ili prošla radna povijest ili ocjene rada.

Da

J. Nejavne informacije o obrazovanju (prema Zakonu o obiteljskim obrazovnim pravima i privatnosti (20 U.S.C. odjeljak 1232g, 34 C.F.R. dio 99)).

Evidencije o obrazovanju izravno povezane s učenikom, koje vodi obrazovna ustanova ili stranke koje djeluju u učenikovo ime, poput ocjena, diploma, razrednih popisa, učeničkog rasporeda, identifikacijskog koda učenika, financijskih informacija i disciplinskih evidencija o učeniku.

Ne

K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Profil koji odražava osobne sklonosti, značajke, predispozicije.

Da

Osobni podaci opisani prethodno i u ovoj Obavijeti u privatnosti ne uključuju:

 • javno dostupne informacije iz državnih evidencija.
 • deidentificirane ili skupne informacije o potrošačima.
 • podatke isključene iz područja primjene CCPA-a, kao što su:
  • zdravstvene ili medicinske informacije obuhvaćene Zakonom o prenosivosti zdravstvenog osiguranja i odgovornosti iz 1996. godine (HIPAA) i kalifornijskim Zakonom o povjerljivosti medicinskih podataka (FIPA) ili podaci iz kliničkih ispitivanja;
  • osobni podaci obuhvaćeni određenim zakonima o privatnosti specifičnim za pojedina područja, uključujući Zakon o poštenom izvješćivanju o kreditnoj sposobnosti (FCRA), Gram-Leach-Blileyjev zakon (GLBA) ili kalifornijski Zakon o privatnosti financijskih podataka (FIPA) i Zakon o zaštiti privatnosti vozača iz 1994. godine.

Kako se prikupljaju podaci?

Osobni se podaci prikupljaju iz sljedećih izvora:

 • Izravno od potrošača, na primjer ako ste se registrirali na našem web-mjestu ili ste dobrovoljno pružili informacije o sebi.
 • Neizravno od potrošača, na primjer podaci koji se prikupljaju kada pristupite jednoj od naših mrežnih usluga i/ili je upotrebljavate.
 • Od naših davatelja usluga treće strane, koji nam pomažu u pružanju naših proizvoda i usluga.
 • Od trećih strana koje stupaju s nama u interakciju u vezi s uslugama koje obavljamo, na primjer od stručnjaka za zaštitu očiju i vida kao dio narudžbe proizvoda.

Zašto se podaci prikupljaju?

ZEISS prikuplja osobne podatke u sljedeće svrhe:

 1. Za pružanje usluga i proizvoda
 2. U skladu sa zakonskim obvezama ili kako bismo ostvarili naša zakonskih prava
 3. Za provjeru kredita i obradu plaćanja
 4. Kako bismo spriječili prijevare  
 5. U reklamne i marketinške svrhe
 6. Za mrežnu analitiku i poboljšanje našeg web-mjesta
 7. Za natjecanja
 8. Za biltene i ostale pretplate
 9. Za mrežne aplikacije
 10. Za potrebe kontakta i u formularima za kontakt
 11. Za održavanje sigurnosti zaštićenih područja, primjerice putem ZEISS ID-a, i za provjeru autentičnosti
 12. Za narudžbe i kupovine
 13. Za upravljanje prodavačima i dobavljačima  
 14. Za upravljanje jamstvima i uslugama za koje se traži zaštita
 15. Za korisničku službu i podršku
 16. Za rad i omogućavanje korištenja ZEISS-ovih digitalnih usluga, platformi i aplikacija
 17. Za istraživačke i razvojne aktivnosti poput kliničkih studija
 18. U bilo koju svrhu objavljenu tijekom prikupljanja informacija

Otkrivanje osobnih podataka

U proteklih smo 12 mjeseci u poslovne svrhe otkrili trećim osobama sljedeće kategorije osobnih podataka koji se odnose na stanovnike Kalifornije obuhvaćene ovom objavom:

A. Identifikatori.
B. Kategorije osobnih podataka navedene u kalifornijskom Statutu o podacima potrošača (Kalifornijski građanski zakonik § 1798.80(e))
D. Financijski podaci
F. Internet ili slične mrežne aktivnosti.
G. Geolokacijski podaci.
H. Senzorni podaci.
I. Profesionalni podaci ili podaci povezani sa zaposlenjem.
K. Zaključci doneseni na osnovi drugih osobnih podataka.

Pogledajte "Koje se informacije prikupljaju?" za više detalja o tim kategorijama.

Kategorije trećih strana kojima smo otkrili osobne podatke u naše poslovne svrhe su:

 • Povezana društva i društva kćeri tvrtke ZEISS
 • Prodavači, dobavljači i pružatelji usluga
 • Trgovci i distributeri koji služe kao ZEISS-ovo vanjsko prodajno osoblje
 • Bankovne institucije
 • Treće strane koje isporučuju naše obavijesti i proizvode
 • Ostale treće strane (uključujući vladine agencije) kako to zahtijeva zakon

ZEISS ne prikuplja namjerno podatke o mladim osobama koje imaju manje od 16 godina. Molimo vas da nas kontaktirate ako vjerujete da nam je osoba mlađa od 16 godina poslala svoje osobne podatke kako bismo ih mogli izbrisati.
 

Prava potrošača

CCPA pruža potrošačima (stanovnici Kalifornije) posebna prava u pogledu njihovih osobnih podataka. Imate pravo zatražiti pristup ili brisanje vaših osobnih podataka. To se odnosi na podatke prikupljene, korištene, otkrivene ili prodane u posljednjih 12 mjeseci, osim pod određenim iznimkama.

To exercise these rights, please submit a verifiable consumer request to us by contacting us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form
 

Provjerljivi zahtjev potrošača vezan uz vaše osobne podatke možete podnijeti samo vi ili osoba registrirana kod Kalifornijskog državnog tajnika koju ovlaštavate da djeluje u vaše ime. Također možete podnijeti provjerljivi zahtjev potrošača u ime svojeg maloljetnog djeteta.

Provjerljivi zahtjev potrošača za pristup podacima možete podnijeti samo dva puta u roku od 12 mjeseci. Provjerljivi zahtjev potrošača mora:

 • Pružiti dovoljno podataka koji nam omogućuju razumnu potvrdu da ste osoba o kojoj smo prikupili osobne podatke ili njezin ovlašteni predstavnik.
 • Opišite svoj zahtjev s dovoljno detalja koji nam omogućuju da ga pravilno razumijemo, procijenimo i odgovorimo na njega.

Ne možemo odgovoriti na vaš zahtjev niti vam pružiti osobne podatke ako ne možemo provjeriti vaš identitet ili ovlasti za podnošenje zahtjeva i potvrditi da se osobni podaci odnose na vas.
 

Nediskriminacija

Nećemo diskriminirati kalifornijskog stanovnika koji ostvaruju svoja prava prema Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača.

Informacije za kontakt

If you have any questions or comments about this notice or about ZEISS' privacy policies and practices, please contact us at:

Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen
Germany
Contact by email (please do not send confidential or sensitive information): datap rivacy @zeiss .com

Phone: 1 (800) 328-2984
online form
 

Australija i Novi Zeland

Sljedeće se odnosi na korisnike s lokacijom u Australiji i Novom Zelandu:

Ovo je dio globalne ZEISS-ove Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka koji se odnosi na posebne države i treba biti pročitan zajedno. Objavila ga je tvrtka Carl Zeiss AG (Oberkochen, Njemačka) (u tekstu: ZEISS / ZEISS Grupa). Carl Zeiss Pty Ltd, Carl Zeiss (NZ) Ltd i Carl Zeiss Vision Holdings Australia Ltd (zajednički: ZEISS ANZ) dio su tvrtke Carl Zeiss AG (u tekstu: ZEISS).

Ovaj dio Obavijesti o zaštiti privatnosti podataka služi da se definiraju:

 • Vaša prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
 • Naša (ZEISS-ova) prava i obveze prema primjenjivim zakonima i propisima kojima se uređuje privatnost u Australiji i Novom Zelandu;
   

ZEISS:

 • prikuplja podatke i razloge za prikupljanje podataka; 
 • koristi i otkriva vaše podatke, uključujući zašto, kada i kome ih otkriva; 
 • štiti vaše osobne podatke; 
 • obavještava vas o prikupljanju osobnih podataka i vrsti osobnih podataka koju prikuplja (uključujući izvore podataka); 
 • može koristiti vaše osobne podatke za izravno oglašavanje i vaša prava; 
 • održava vaše osobne podatke i bilježi kako osigurava aktualnost i točnost vaših osobnih podataka.
   

Vi:

 • možete pristupiti i kada možete pristupiti svojim osobnim podacima; 
 • možete zatražiti od ZEISS-a da ispravi vaše osobne podatke koje prikuplja i čuva; i 
 • možete podnijeti pritužbu ako vjerujete da je ZEISS prekršio zakone/propise/norme/pravila u vašoj državi (tijek i očekivani ishodi te žalbe).

Napomena:

Ova pravila, zakoni o zaštiti privatnosti i načela privatnosti (za Australiju i Novi Zeland) ne ovise o dobi osim kada je potrebna privola osobe. Za djecu u dobi do 15 godina ZEISS će zahtijevati privolu od roditelja ili skrbnika.

Kada je vjerojatno da će povreda podataka dovesti do ozbiljne štete pojedincu o čijim se podacima radi, ZEISS mora obavijestiti pogođene osobe i Ured australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Ured novozelandskog povjerenika za privatnost.

Ako nas želite obavijestiti o povredi podataka koja uključuje vaše osobne podatke, sve pritužbe u prvom se redu podnose ZEISS-u.

Ako niste zadovoljni kako ZEISS postupa s vašom pritužbom, možete uputiti privatnu pritužbu OAIC-u ili povjereniku za privatnost kako je objašnjeno u ovim pravilima.
 

Prikupljanje osobnih podataka

ZEISS će osigurati da su prikupljeni i zadržani podaci prihvatljivi i neophodni za odvijanje poslovnih funkcija.

ZEISS ne smije tražiti i prikupljati osjetljive podatke o vama osim ako je to odobreno australskim i novozelandskim zakonodavstvom. Ako ZEISS traži i prikuplja vaše osobne podatke, to mora biti SAMO:

 • zakonitim i poštenim načinom i tako da ih vi date osim: ako date privolu za to da se vaši podaci prikupljaju od nekog drugog umjesto vas; ili ako je ZEISS ovlašten prema australskom ili novozelandskom zakonodavstvu prikupljati podatke od nekog drugog umjesto vas; ili ako je to nerazumno i nepraktično.

Ako ZEISS primi nezatražene osobne podatke o vama, ZEISS će istražiti jesu li ti podaci prikupljeni zakonito (u roku od 30 dana od primitka podataka) i može koristiti ili otkriti te podatke u svrhu utvrđivanja okolnosti. Ako podaci nisu mogli biti prikupljeni zakonito, ZEISS će uništiti podatke ili osigurati da su podaci deidentificirani u roku od 30 dana (ako je dozvoljeno zakonodavstvom).
 

Što „tražiti” i „prikupljati” znači u kontekstu privatnosti?

Sakupiti ili pribaviti osobne podatke iz bilo kojeg izvora i na bilo koji način. Tvrtka ZEISS u praksi će se prema svim osobnim podacima koje čuva u načelu odnositi kao prema podacima koje je sama prikupila. Napomena: u Novom Zelandu pojam "prikupljanje" ne uključuje primanje nezatraženih podataka. Za daljnje informacije obratite se Uredu australskog povjerenika za informacije (OAIC) ili Uredu novozelandskog povjerenika za privatnost.

Odjeljak 13 D Zakona o zaštiti privatnosti

iz 1988. (Australija) odnosi se na prekomorski zakon koji je potreban prema stranom pravu:

"Djelo ili praksa koje je organizacija učinila ili je u njima sudjelovala izvan Australije i vanjskog teritorija ne narušavaju pravo na privatnost pojedinca ako to djelo ili praksu zahtijeva primjenjivi zakon strane države".

Kao multinacionalnoj tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj ovaj je odjeljak od važnosti za ZEISS i zaposlenike tvrtke ZEISS ANZ.

ZEISS neće koristiti ni otkrivati osobne podatke o pojedincu za izravno oglašavanje tamo gdje to nije u skladu sa sljedećim:

 • Zakonom o registru o zabrani pozivanja iz 2006. (Australija);
 • Registrom o zabrani pozivanja (Novi Zeland);
 • Zakonom o neželjenoj pošti iz 2003. (Australija);
 • Zakonom o nezatraženim elektroničkim porukama iz 2007. (Novi Zeland);
 • bilo kojim drugim australskim ili novozelandskim zakonodavstvom, ili zakonom na otoku Norfolk, koje zahtijevaju propisi.

Brazil

Sljedeće se odnosi na korisnike koji se nalaze u Brazilu:

Za Brazil vrijede uvjeti navedeni u ovim pravilima u skladu sa zakonom broj 13.709/2018, Opći zakon o zaštiti osobnih podataka („LGPD“).

1. Službenik u Brazilu

Postavili smo službenika za zaštitu podataka (eng. Data Protection Officer, DPO) u našim brazilskim podružnicama, prije svega u tvrtku CARL ZEISS VISION BRASIL INDUSTRIA OPTICA LTDA, prijavljenu pod brojem nacionalnog registra pravnih osoba (CNPJ) 28.826.394/0001-50, kao i tvrtku CARL ZEISS DO BRASIL LTDA, prijavljenu pod brojem nacionalnog registra pravnih osoba 33.131.079/0001-49.

Službenik djeluje kao most između vlasnika, tvrtke ZEISS i Autoridade Nacional de Proteção de Dados [nadležno brazilsko tijelo za zaštitu podataka] (ANPD).

2.     Prava subjekta podataka

U Brazilu se mogu ostvariti sva prava navedena u Općem zakonu za zaštitu podataka, a u slučaju bilo kakvih zahtjeva, analizirat ćemo svaki zaseban slučaj i potvrditi mogućnost pružanja usluge kao što je određeno važećim zakonom.

3. Prikupljeni osobni podaci, svrha obrade i pravna osnova

Osim u prethodno navedene svrhe, u Brazilu se vaši osobni podaci mogu obrađivati i u svrhe (i) pristupanja digitalnim uslugama tvrtke ZEISS i dostupnim aplikacijama (APPs) te (ii) provođenja anketa o zadovoljstvu, a da se pritom održi vaša anonimnost gdje god je to moguće.

Uz pravne osnove navedene u Pravilima obrade osobnih podataka, u Brazilu možemo obrađivati vaše osobne podatke i za redovito ostvarivanje prava u pravnim, administrativnim ili arbitražnim postupcima koji su u skladu s Općim zakonom o zaštiti osobnih podataka.

4. Dijeljenje osobnih podataka

Možemo dijeliti osobne podatke s trećim stranama s kojima je ugovoreno pružanje određenih usluga kako bismo mogli olakšati ili poboljšati postupke u okviru svojih usluga. U Brazilu treće strane između ostaloga mogu biti marketinške agencije, optike i pružatelji usluga oblaka.

Također možemo dijeliti vaše osobne podatke s državnim subjektima i tijelima u svrhu ispunjavanja pravnih ili regulatornih obveza.

Osim toga, možemo dijeliti osobne podatke u svrhe provođenje revizija koje provode poduzeća trećih strana, ali pritom uvijek održavamo privatnost i povjerljivost subjekta.

Tvrtka ZEISS dijeli samo one osobne podatke koji su relevantni, razmjerni i koji nisu prekomjerni s obzirom na svrhu dijeljenja.

Možemo dijeliti vaše osobne podatke s poduzećima koja upravljaju tvrtkom ZEISS ili kojima tvrtka ZEISS upravlja, sve dok će to biti potrebno za pružanje naših usluga ili obavljanje bilo kakvih potrebnih ili legitimnih funkcija tvrtke ZEISS.

Južna Afrika

You can download the country-specific requirements for South Africa here.

Kontakti

ako imate bojazni u vezi sa zaštitom podataka

Bei einem Datenschutzanliegen wenden Sie sich gerne an:

Konzerndatenschutzbeauftragter
Carl-Zeiss-Straße 22
73447 Oberkochen

Kontakt via E-Mail (bitte keine vertraulichen Inhalte versenden): datap rivacy @zeiss .com

Kontakt via Telefon:
+49 7364 20-0 (Stichwort „Datenschutz“)

Contact via online form

Promjene ove Izjave o zaštiti podataka

Ova se obavijest povremeno izmjenjuje kako bi se osiguralo da udovoljava važećim zakonskim zahtjevima i pokriva sve naše mrežne usluge.

Te izmjene ne utječu na vaša zakonska prava na informacije, ispravke, blokiranje, brisanje i prigovore.

© Carl Zeiss AG – zadnja izmjena: prosinac 2020.